Сърбия и Северна Македония с пълна забрана за излизане по Великден

OFFNews 16 април 2020 в 07:44 1403 0

Сърбия и Северна Македония ще прекарат Великден при над 80-часов строг режим на самоизолация като мярка за борба с коронавируса, предаде Франс прес.

Двете балкански страни от известно време налагат полицейски вечерен час през седмицата и задължително стоене по домовете през уикенда.

Тази забрана за излизане от вкъщи, включително за пазаруване и за ходене до аптеката, ще бъде удължена този уикенд до вторник заради великденските празници.

Това са най-строгите ограничения, въведени на Балканите от началото на пандемията от COVID-19.

Сръбската православна църква поиска отмяна на карантината в неделя, за да могат вярващите да отидат на църковните служби. Президентът Александър Вучич не отговори директно на църковните власти, когато заяви във вторник вечерта в ефира на държавната телевизия РТС, че ще затегне ограниченията, водейки се по мнението на лекарите.

Православната църква в Северна Македония разпореди на вярващите, които искаха да отидат на църква преди влизането в сила на полицейския час, да спазват дистанция и да не целуват иконите.

От началото на епидемията над 4800 души се заразиха с коронавируса в Сърбия, а 99 починаха. В Северна Македония заразените са около 1000, от които 45 загубиха живота си.

В Черна гора, където православните също са мнозинство, властите забраниха още на 22 март присъствието на вярващи на църковни служби. За нарушаване на тази забрана бяха арестувани на 12 април митрополит Амфилохий и няколко свещеници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови