Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада

OFFNews 06 август 2018 в 12:40 1430 0

Снимка AP

Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада в Рияд заради "груба намеса във вътрешните работи на кралството", предаде ДПА като се позова на съобщения на държавни медии.

Канадският посланик беше обявен за персона нон грата и разполага с 24 часа да напусне страната, се казва в съобщение на саудитската агенция по печата, цитирана от БТА.

Саудитска Арабия отзовава и своя посланик в Отава и спира всички нови инвестиции и търговски сделки с Канада, посочва съобщението.

Рияд предприе тази стъпка, след като миналия четвъртък канадският външен министър Кристия Фрийланд писа в Туитър, че Канада е "много разтревожена" от ареста от саудитските власти на Самар Бадауи, сестрата на хвърления в затвора саудитски блогър Раиф Бадауи. Блогърът беше изпратен зад решетките заедно с известната активистка Насима ал Сада.

"Канада стои твърдо до семейство Бадауи в този труден момент и продължаваме да призоваваме енергично за освобождаването на Раиф и Самар Бадауи", написа Фрийланд в Туитър.

Съпругата на Раиф Бадауи - Енсаф Хайдар, живее от 2013 г. в Квебек с трите си деца. Това лято саудитците получиха канадско гражданство.

Позицията на Канада беше посрещната с очевидна дипломатическа проява на сила от Рияд. В неделя саудитското външно министерство отбеляза в Туитър, че властите са в течение на разпространения текст в "защита на правата на активисти на гражданското общество", на смятат "това отрицателно и изненадващо отношение за невярно твърдение".

Според Рияд Канада е извършила престъпления срещу законите и процедурите на кралството, намесила се е правораздаването и е нарушила суверенитета на Саудитска Арабия.

Миналата седмица правозащитни организации осъдиха ареста на Самар Бадауи и Насима ал Сада. "Амнести интернешънъл" съобщи, че двете задържани жени многократно са били обект на репресии и са им били налагани забрани за пътуване заради дейността им в защита на човешките права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови