Саудитска Арабия осъди на смърт петима заради убийството на Хашоги

OFFNews 23 декември 2019 в 15:15 2917 0

Петима души са осъдени на смърт заради убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Турция миналата година, съобщи прокуратурата на Саудитска Арабия, цитирана от Дойче веле. 

Главният прокурор на кралството заяви, че на смърт да осъдени петима души, замесени в убийството, а още трима души са осъдени на общо 24 години затвор.

Всички обвинени имат възможност да обжалват присъдите си.

Бившият главен съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия Сауд ал Кахтани беше освободен, като не му е повдигнато обвинение, добави прокурорът.

Процесът се проведе в строго секретни условия, като само определени дипломати, включително и от Турция, получиха разрешение да присъстват заедно с членове на семейството на Хашоги.

Саудитската прокуратура заяви, че убийството е плод на "престъпна операция", като повдигна обвинения на 11 души, чиито имена не се съобщават.

Убийството на Хашоги стана причина за напрежение в и без това сложните отношения между Турция и Саудитска Арабия, които спорят за влияние в региона на Близкия изток.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган многократно е настоявал международните институции да се намесят, за да бъде изяснена истината около това скандално убийство.

Хашоги изчезна на 2 октомври 2018 година при посещение в саудитското генерално консулство в Истанбул. Журналистът беше отишъл там, за да получи документи, необходими му за развод и сключване на брак с туркиня.

Турските власти казаха, че разполагат с данни, че той е бил жестоко измъчван в сградата на консулството, а след това е бил убит.

Турското правителство се позовава на аудиозаписи, от които става ясно, че на журналиста са били отрязани пръстите му, а накрая и главата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови