Съветът на ЕС прие на първо четене пакета ''Мобилност''

OFFNews 07 април 2020 в 20:48 2189 0

Съветът на ЕС прие на първо четене днес мащабната реформа на сектора на автомобилния транспорт, известна като пакет "Мобилност".

Днешното гласуване е чрез писмена процедура и означава, че предстои правните актове да бъдат приети от Европейския парламент на второ четене, преди да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Новите правила засягат командироването на водачи в международния транспорт и актуализират разпоредбите относно достъпа до пазара на автомобилен превоз на товари.

Новите правила потвърждават, че нормалната седмична почивка (най-малко 45 часа) трябва да се прекарва извън превозното средство. Ако тази почивка се ползва извън дома, настаняването трябва да бъде платено от работодателя.

Реформата засилва връзката между мястото на установяване на превозвача и неговите дейности - камионите в международния транспорт ще трябва да се връщат в оперативния център на дружеството най-малко веднъж на всеки осем седмици.

"Целта на този 8-седмичен период е да се позволи на водачите да се връщат у дома заедно с превозното средство в края на своя втори 4-седмичен работен цикъл." - заявяват от пресслужбата на Съвета на ЕС.

На 11 декември 2019 г. беше постигнато предварително споразумение между председателството на Съвета и Европейския парламент, а договореният текст беше одобрен от Комитета на постоянните представители на Съвета на ЕС на 20 декември 2019 г.

Съветът потвърди политическото споразумение на 20 февруари 2020 г.

Пакетът се състои от регламент относно достъпа до пазара на автомобилен превоз на товари и до професията автомобилен превозвач на товари или автомобилен превозвач на пътници; регулиране на максималното време на работа и минималното време на почивка на водачите и определянето на местоположението чрез тахографи; както и директива за преразглеждане на изискванията за прилагане и за определяне на правила за командироването на водачи.

Правилата в регламента относно достъпа до пазара и директивата относно командироването ще започнат да се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правните актове.

Правилата в регламента относно часовете на шофиране ще започнат да се прилагат 20 дни след публикуването, с изключение на специалните срокове за тахографите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови