Съветът за сигурност на ООН се ориентира към писмено гласуване заради COVID-19

OFFNews 26 март 2020 в 12:14 1614 0

Китай, който е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, анулира предвидено за днес заседание и се ориентира към "писмено гласуване" заради заплахата от заразяването с COVID-19, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници, цитирана от БТА.

До момента гласуването в Съвета за сигурност беше публично и се извършваше с вдигане на ръка в залата, разположена в централата на ООН в Ню Йорк. Това позволяваше обсъждания до последната минута.

Днешното заседание беше единственото останало в официалната програма на Съвета за сигурност за тази седмица, след като много срещи бяха отменени от 12 март насам. Планираше се днес да бъдат гласувани три резолюции за подновяване на изтичащи скоро мандати, свързани със Северна Корея, Сомалия и суданската област Дарфур.

Американският щат Ню Йорк се превърна в едно от огнищата на епидемията от коронавируса. Властите се опитват да противодействат чрез мерки за изолация, които се спазват в различна степен, отбелязва АФП.
Почти празната централа на ООН остава символично отворена по нареждане на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, но представителите на повечето страни членки на Съвета за сигурност не желаят да я посещават и искат "виртуално" гласуване.

Русия обаче се противопостави категорично, отхвърляйки всякакви идеи за използването на видеоконферентна връзка за официални заседания или за гласуването на резолюциите, които имат правна сила в цял свят.

"Руснаците продължават да се противопоставят на официални публични заседания по видеоконферентна връзка", каза вчера дипломат, пожелал анонимност.

Няколко дипломатически мисии съобщиха, че се обсъжда "смесена процедура", с използване на видеовръзка за представянето на позициите и писма, изпращани по електронна поща, за да се гласува. Резултатите ще бъдат обявявани публично, след като бъдат получени отговорите на петнайсетте страни членки на Съвета за сигурност.

Русия приема използването на видеоконферентна връзка за неофициалните заседания, на които не се приемат резолюции. Във вторник по нейна инициатива се състоя първото подобно заседание. То беше посветено на Демократична република Конго и се проведе изцяло на английски език. Други заседания са предвидени за днес, понеделник и вторник. Журналисти няма да имат достъп до тях.

Говорител на китайското ротационно председателство на Съвета за сигурност обясни, че "на този етап системата не е достъпна за медиите и обществеността, защото позволява само ограничен брой лица да (участват) едновременно онлайн".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews