Сблъсъци между протестиращи срещу омразата и крайнодесни в Бостън

Маскиран мъж удари жена, носеща националния флаг на САЩ

OFFNews 19 август 2017 в 22:41 4906 7

Сблъсъци между протестиращи срещу омразата и крайнодесни в Бостън

По време на митинг в подкрепа на свободното слово в Бостън възникнаха сблъсъци между протестиращи срещу омразата и участници в марш на крайнодесни. 

За събота бяха планирани серия от демонстрации на крайнодесни и техни противници точно седмица, след сблъсъците в Шарлътсвил, които доведоха до най-тежката досега вътрешнополитическа криза в Съединените щати, откакто президент е Доналд Тръмп. Той още не може да се отърси от скандала, предизвикан от отказа му да осъди категорично расистите и неонацистите.

Хиляди излязоха на шествие по улиците на Бостън, което беше определено от организаторите като поход за свободното слово. В призива на организаторите на събитието, нарекли се Коалиция на свободното слово в Бостън", се посочва, че към него се очаква да се присъединят "либертариани, консерватори, либерали, поддръжници на Тръмп и всички останали, които държат на правото си на свободно изразяване", съобщава CNN. 

В същото време, охранявани от тежко въоръжени полицаи, по улиците на града излязоха и контрапротестиращи, които носеха плакати с надписи: "Не на Тръмп, не Ку клукс клан, не на расистка Америка" и "Америка срещу омразата". На моменти имаше и възглази: "Не на превъзходството на белите" и "Животът на черните има значение". 

По данни на участници в контрапротеста на шествието за свободно слово имало едва няколкостотин души. В същото време срещу расизма се събрали няколко хиляди души. На моменти не се мина и без сблъсъци, като полицията задържа един от участниците в контрапротеста.

Минути след като шествието на крайнодесните приключи, президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че е имало "агитатори срещу полицията", явно визирайки контрапротеста срещу расистките прояви:

На моменти се наложи полицията да изблъска част от протестиращите, за да не се стигне до сблъсъци. Телевизия Fox News излъчи кадри, на които се вижда как маскиран мъж напада жена, носеща националния флаг на САЩ.

Междувременно липсата на категорична реакция от страна на президента Доналд Тръмп доведе до реакции на известни личности. Холивудският актьор Арнолд Шваценегер посъветва президента каква би трябвало да бъде речта му и че той трябва да заклейми нацистки прояви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

7

Лекуват Тръм със изпитано соросоидно лекарство, по стара цветно-революционна технология, обичайно изнасяна в страни нуждаещи се от демокрация.
Ще се намеси ли ООН, за свалянато на този бъдещ режим...

12006

2

Lord Ruthven

20.08 2017 в 00:22

Бабата крайнодесен ектсремист и героичният борец срещу омразата...
Offnews, в предното ви заглавие имаше поне малко истина.