Сблъсъци в Париж: полицията отговори с водни оръдия и сълзотворен газ на новия многохиляден протест срещу поскъпването на горивата

OFFNews 24 ноември 2018 в 12:34 4584 1

Сблъсъци избухнаха в Париж по време на втория многохиляден протест срещу поскъпването на горивата. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите, предаде Би Би Си.

Сблъсъците станаха на бул. „Шанз-Елизе“ въпреки полицейския кордон в центъра на френската столица.

Париж днес е арена на втория мащабен национален протест на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата и политиката на президента Макрон. Тук са десетки хиляди демонстранти.

Още снощи полицията блокира достъпа към Елисейския дворец от бул. "Шанз-Елизе", а за охраната на Париж са ангажирани над 3000 полицаи.

Протестната вълна, пламнала в социалните мрежи, няма официални организатори. Властите се опасяват от безредици, провокирани от радикални групировки, каквито напоследък неизменно се врязват в протестните митинги.

Блокадите продължават в цялата страна и вече донесоха сериозни загуби на търговския сектор.

Двама загинаха и над 600 пострадаха в хаоса по блокираните пътища.

В първия национален протест преди седмица се включиха около 283 000 души. Следващите дни те блокираха магистрали и складове с гориво.

В социалните медии се призовава демонстрантите да се съберат на централния парижки площад "Конкорд", недалеч от Елисейския дворец. Властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха зелените площи около Айфеловата кула.

Правителството на Еманюел Макрон, явно изненадано от мащаба на недоволството и популярността на движението на "жълтите жилетки", обеща мерки за подпомагане на шофьорите с ниски доходи, но отказа да спре повишаването на данъка върху горивата с аргумента, че той е необходим за опазване на околната среда. С други думи - повишението на цените на бензина и дизела няма да бъде спряно.

Протестът вече се отразява и на съседните страни. Шествия имаше в Белгия, Испания и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови