Сблъскаха се два влака на метрото в Мексико: жена загина, 57 са ранени (галерия)

OFFNews 08 януари 2023 в 08:06 1741 0

Влакова катастрофа в Мексико Сити

Снимка БТА/АП

Полиция на мястото на влаковата катастрофа в Мексико Сити.

Два влака на метрото се сблъскаха между две станции в събота в столицата на Мексико Мексико Сити. Загина най-малко един човек, а 57 бяха ранени, съобщиха властите.

Кметът на града Клаудия Шейнбаум съобщи в профила си в Twitter, че инцидентът е станал по линия 3 на столичното метро, между станциите "Потреро" и "Ла Раза".

Жертвата е жена. 57-те ранени бяха разпределени между 7 болници. Впоследствие 26 от тях бяха освободени.

Четирима души са били заклещени в отломките, включително машинист. Той е в тежко състояние.

Непосредствено след катастрофата десетки полицаи и войници се струпаха в близките станции на метрото,  пристигнаха линейки и спасителни екипи.

"Звукът беше много силен. Просто затворих очи, когато усетих, че ламарините на вагона се огъват и ме хвърлят", каза електротехникът Едгар Монтиел пред Асошиейтед прес. Той влязъл в предпоследния, а не в разбития впоследствие вагон, и това го избавило. Останал на пода заедно с няколко пътници и чувал писъци и викове в съседство.

"Токът в метрото спря и започна да излиза много дим, който ни задушаваше. Не можехме да дишаме добре", каза той.

Монтиел, който е с превързана лява ръка и рамо, каза, че пътниците в неговия вагон е трябвало да чакат около 30 минути, докато пристигнат парамедици, които да се погрижат за ранените и да помогнат на всички да излязат от вагона.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви в своя акаунт в Twitter, че федералното правителство подкрепя градските власти, които се справят с инцидента.

През май 2021 г. надземна част от системата на метрото се срути, причинявайки смъртта на 26 души и ранявайки близо 100. Разследването обвини за структурната повреда недостатъци в строителния процес, а 10 бивши служители бяха обвинени в убийство, нанасяне на телесни повреди и увреждане на имущество, припомня NPR.

Метрото в Мексико Сити има близо 227 км релсов път и 195 станции. То обслужва средно 4,6 милиона пътници всеки ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови