Сделката за ирландската граница може да разклати мнозинството на Мей в парламента

Вероника Шербанова 05 декември 2017 в 11:45 2068 0

Снимка AFP

Сделката за това дали да има "твърда" граница между Великобритания и Северна Ирландия след Брекзит може да разклати мнозинството на премиера Тереза Мей в британския парламент.

След като стана ясно, че се върви към решение за "мека" граница - Северна Ирландия да получи специална сделка, включваща оставане в европейския свободен пазар, се оказа, че плановете за такова разрешаване на въпроса за момента са стопирани заради позицията на северноирландската Демократична юнионистка партия. 

Тереза Мей е разговаряла в последния момент по телефона с лидерката на партията Арлин Фостър. 

Фостър е категорична, че ДЮП няма да подкрепи плановете за различна сделка за Северна Ирландия и настоява тя да напусне ЕС при същите условия, при които и Великобритания. 

ДЮП крепи мнозинството на Мей в парламента след предсрочните избори, с които британският премиер искаше да затвърди мнозинството си и да получи силна позиция за преговорите за Брекзит. Вместо това обаче тя го загуби и беше принудена да разчита за мнозинство за прокарване на необходимите за Брекзит закони на северноирландската партия. 

Сега Мей е подложена на натиска или да убеди ДЮП да смекчи позицията си, или да се съгласи на "твърда" граница. 

Ирландският премиер Лио Варадкар изрази изненада и разочарование, че британското правителство изглежда не е в състояние да завърши постигнатото по-рано споразумение.

Той посочи, че Мей е постигнала договорката, но след това се е отрекла от нея. 

Случилото се е показателно за политическата несигурност и по-точно казано хаос в Лондон. Фактът, че премиерът каза това на всеослушание, показва до каква степен са се влошили отношенията между Дъблин и Лондон, отбелязва в. "Айриш таймс".

Проблемите се увеличават още повече, тъй като след новината, че се върви към договорката Северна Ирландия да остане в "регулаторен режим" с ЕС след Брекзит, премиерката на Шотландия Никола Стърджин и кметът на Лондон Садак Хан също поискаха различен режим, който да им позволи да останат в европейския единен пазар. 

Споразумението за ирландската граница осуети постигането на договорка по основни въпроси с Брюксел вчера. Надеждите бяха да се стигне до такова споразумение сега, за да може европейската среща на върха в средата на декември евентуално да го одобри и да проправи път към втория етап от преговорите за Брекзит. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви вчера, че такова споразумение все още може да се постигне до 14-15 декември, когато е срещата на върха. Това обаче изглежда все по-трудно постижимо за Тереза Мей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови