Седем задържани за убийството на словашкия журналист

OFFNews 01 март 2018 в 19:39 3711 0

Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница, съобщи полицейският началник Тибор Гашпар, цитиран от словашки медии.

Сред задържаните има италиански бизнесмени, чиито имена се споменават в разследваща публикация на Куциак за корупция по високите етажи. Куциак ги е подозирал във връзки с мафията, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Според местни медии са задържани италианският бизнесмен Антонио Вадала и членове на неговото семейство, които Куциак е подозирал във връзки с базирана в Калабрия организирана престъпна групировка.

Според италианския прокурор от град Катандзаро - Никола Гратери, "вероятно зад убийството стоят калабрийски семейства. Очевидно ндрангета е способна да прави такива неща".

"Ндрангета не е просто проникнала, а е вкоренена в цяла Италия, но също така и в други европейски страни като Германия, Швейцария", каза той. Според Гратери тя има присъствие и в Източна Европа, като освен в Словакия, тя действа България и Румъния, посочва АФП.

"Ндрангета се разширява в момента на Изток. Тя отива там, където има власт и пари за управление и възможности за грабване", допълни днес прокурорът в интервю за италианско радио.

27-годишният журналист и приятелката му бяха намерени в неделя застреляни в дома им край Братислава.

Новината за убийството на Куциак шокира Словакия и повдигна отново въпроса за корупцията в страната.

В незавършена, но публикувана след убийството на Куциак статия в сайта aktuality.sk, журналистът говори за случай с данъчни измами. 

Куциак пише за италиански бизнесмени, вероятно работещи с калабрийската мафия с цел извършване на данъчни измами и източване на европейски средства. Според статията италианците са изградили мрежа от политически връзки в Словакия, стигаща чак до премиера Робърт Фицо.

В публикацията се споменава и името на личната асистентка на Фицо Мария Трошкова. Твърди се, че тя е бивша бизнес партньорка и любовница на Антонио Вадала, смятан за мозък на италианската мафия в Словакия. Трошкова и още един близък помощник на Фицо бяха отстранени от длъжност до приключването на случая.

Министърът на културата Марек Мадярич подаде вчера оставка и заяви пред журналисти, че след убийството не може просто да си се представи "седнал спокойно на министерското кресло".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови