Седмица след експлозията ръст на заразените с COVID-19 в Ливан

Новите случаи във Великобритания се увеличават, Австралия с рекорден брой жертви

OFFNews 12 август 2020 в 08:44 3234 0

В Ливан съобщи днес за нов рекорд в броя на заразените с коронавирус за денонощие - 309, седмица след огромната експлозия, сринала цели квартали в столицата Бейрут. Починалите с вируса в последните 24 часа са седем, предаде Франс прес.

По данни на здравното министерство потвърдените случаи на коронавирус в страната са общо 7121, а смъртните случаи - 87.

Правителството обяви временно връщане на карантината на два етапа в края юли, но отмени тази мярка след експлозията в бейрутското пристанище. При нея загинаха най-малко 171 души и бяха ранени над 6000, които препълнените болници едва поеха. Вследствие на експлозията без подслон останаха близо 300 000 души.

В Германия беше регистриран най-резкият скок в броя на заразените с новия коронавирус от началото на май, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Държавният институт за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" съобщи за нови 1226 заразени през последното денонощие, с което общият им брой става 218 519.  Пикът в епидемията в Германия беше достигнат в началото на април с над 6000 заразени за един ден.

За последния ден има и девет починали. Общият им брой вече е 9207 души. "Това несъмнено е тревожно", каза здравният министър Йенс Шпан за радио Дойчландфунк.

"В резултат на завръщащи се пътници и събирания на хора по разни поводи възникват по-малки и по-големи огнища на зараза в почти всичките ни провинции", добави министърът и прикани германците да са "много, много предпазливи". Шпан отново призова сънародниците си да носят маски, да спазват дистанция и да не се събират на големи групи.

Обединеното кралство съобщи за 1148 нови потвърдени случая на COVID-19 в последното денонощие - най-големия брой от 21 юни насам, предаде Ройтерс.

Според правителствените данни заразените с коронавируса в страната са общо 312 789.

Това е вторият случай от юни, когато броят на новите случаи за 24 часа надхвърлят 1000, допълва БТА. Предишният беше в неделя и тогава новите заразени бяха 1062-ма.

Британските власти престанаха да огласяват броя на починалите от COVID-19 на 17 юли поради ревизиране на метода за отчитане на данните, което още не е приключило. Починалите от заболяването във Великобритания са над 46 000 - най-много в Европа.

Двойно увеличение на новите случаи регистрира Франция. Здравните власти съобщават за близо 1 400 нови заразени. Властите удължават редица забрани, сред тях и тази за събития с над 5 000 участници.

Премиерът Жан Кастекс предупреди за повишен риск от ново разрастване на вируса и обяви, че ще бъде максимално разширено задължителното носене на маски на обществени места.

„Положението около епидемията от COVID-19 във Франция се влоши през последните дни. От около две седмици епидемиологичната обстановка, която следим от много близо, се развива в лоша посока”, каза той.

От днес в Брюксел маските стават задължителни на всички обществени места и в закритите частни пространства, достъпни за посетители. Това предвижда решение на градската управа, оправдано с преминаването на прага от 50 новозаразени с COVID-19 на 100 000 жители на общината в последната седмица.

Новото задължение не се отнася за хора, които спортуват или които полагат тежък физически труд. Мярката не засяга също децата до 12 години и хората с увреждане, което не позволява носенето на маска или на защитен екран.

В последната седмица броят на новозаразените в столицата е нараснал с една трета спрямо предходните седем дни, сочат данните. От началото на август в Брюксел са били открити над 660 болни, уточняват здравните власти.

Австралия съобщи днес за рекорден брой жертви на коронавируса през последните 24 часа, съобщиха ДПА и Ройтерс. Всички 21 смъртни случая са регистрирани в щата Виктория. С тях общият брой на починалите в щата достигна 267, а в цялата страна - 352.

Колумбийското здравно министерство обяви вчера 12 830 нови случая на заразени с коронавирус - рекорден брой за едно денонощие, съобщи ТАСС. "На 11 август ние потвърдихме, че в страната са оздравели 8 942 пациенти, заразили са се 12 830 души и са починали 321 болни. Общият брой на оздравелите е 230 427, съобщиха здравните власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови