Секс скандалите във Ватикана избухват с нова сила, вече се иска оставка на папата

OFFNews 28 август 2018 в 12:21 7768 0

Скандалът около сексуалните посегателства на католически свещеници избухна с нова сила по страниците на американския печат след публикуването в неделя на откритото писмо на бившия посланик на Ватикана в САЩ архиепископ Карло Мария Вигано, пише днес в. "Вашингтон пост".

В безпрецедентното си писмо 77-годишният вече Вигано, сменен като посланик преди 2 г., обвинява папа Франциск, че е бил информиран за сексуалните похождения и корумпираните нрави на бившия архиепископ на Вашингтон Тиодор Маккарик, но ги е прикривал. За обвиненията срещу Маккарик е знаел и предишният папа, Бенедикт Шестнадесети, пише ексдипломатът - човек от висшите кръгове на Ватикана.

Нито сегашният, нито предишният папа са потвърдили или отхвърлили тези обвинения, отбелязва "Вашингтон пост".
В една институция, която очаква безпрекословно подчинение на трона на Свети Петър, наблюдателите, опитващи се да схванат същността на безпрецедентния порицаващ ход на Вигано виждат свидетелство за вътрешните войни между консерватори и либерали във Ватикана при "царуването" на Франциск, пише американският всекидневник.
Особено през последните месеци Вигано - комуто Франциск отказа традиционното повишение до кардинал след изтичане на посланическия му мандат в САЩ - открито застава на страната на най-яростните критици на сегашния папа. Тези консервативни висши санове са вбесени, че първият латиноамерикански папа се опитва да протегне ръка към хомосексуалните и разведени католици и открито оспорват неговите становища, посочва всекидневникът.

Показателно е заглавието по темата и на друг авторитетен американски вестник, "Ню Йорк таймс":

"Борбата за власт във Ватикана излиза наяве, консерваторите минават в атака".

Този уикенд стана ясно колко гневни са политическите и доктриналните врагове на папа Франциск, пише всекидневникът по повод откритото писмо на архиепископ Вигано, в което се иска неговата оставка заради прикриването на деянията на бившия кардинал Маккарик.

Според Вигано сексуалните похождения на висши духовници, които сега излизат наяве, са резултат от "хомосексуалното течение" във ватиканската йерархия, пише "Ню Йорк таймс". Неговото писмо, появило се в разгара на деликатната визита на папата в Ирландия, дава идеологически израз на ватиканската опозиция, която превръща кризата около сексуалните посегателства в свое оръжие, за да постави под заплаха не само курса на Франциск, но и неговото папство изобщо. Така противниците на аржентинския папа най-малкото връщат в центъра на дебатите въпроса за хомосексуалността в Католическата църква, защото много консерватори смятат, че именно този въпрос стои в основата на скандала със сексуалните посегателства, подчертава вестникът, цитиран от БТА.

Интригите и борбите за власт във Ватикана не са нищо ново, но те обикновено остават в рамките на средновековните стени или просто прелитат над главите на редовите католици по света. Този път обаче битката се води по изключително открит и брутален начин. Тя се подхранва от медиите на модерната епоха, от неохотата на папата да затвори устите на критиците си, а и самият предмет на скандала - сексуални посегателства срещу деца - изглежда повече от всичко друго е причина за бягството от редиците на правоверните.

Обвиненията в писмото на Вигано не са подкрепени с доказателства. Запитан в неделя дали те са верни, Франциск каза, че те не заслужават да им отговаря. Те обаче си остават сериозни сериозни и мъглявите отговори на папата само задълбочават публичния интерес, особено към ключовото обвинение - че той е бил информиран за сексуалните похождения на Маккарик с млади семинаристи и не е предприел нищо, заключава "Ню Йорк таймс", като отбелязва, че исканията за оставка на папата съвсем не са случайни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови