Сексскандал обезглави Шведската академия, присъждаща Нобеловата награда за литература

OFFNews 13 април 2018 в 15:58 9266 0

Ръководителят на Шведската академия - престижният орган, който определя носителя на Нобеловата награда за литература - се оттегли в разгара на сексскандал. Съпругът на Катарина Фростенсон, която е член на Академията, бе обвинен в сексуална злоупотреба от 18 жени миналия ноември. Днес организацията е остро критикувана заради начина, по който е провела разследването срещу Жан-Клод Арно.

"Това вече засегна жестоко Нобеловата награда и това е голям проблем", коментира при оттеглянето си на 12 април ръководилата Шведската академия Сара Даниус.

Обвиненият Арно отрича деянията.

"Желанието на Академията беше да се оттегля от ролята си на постоянен секретар", заяви Даниус пред репортери. "Веднага взех решение."

Миналия ноември, вдъхновени от движението #MeToo, 18 жени обвиниха в сексуално посегателство Жан-Клод Арно, съпруг на Катарина Фростенсон - член на Академията.

След като Академията гласува срещу отстраняването му миналата седмица, трима от членовете - Клас Йстергрен, Киел Еспмарк и Петер Енглунд, се оттеглиха 18-членната комисия в знак на протест.

Чисто технически те не могат да подадат оставки, но могат да спрат да участват в дейностите на Академията.

Арно ръководи културен клуб в Стокхолм. Всички връзки с него бяха прекъснати от Академията малко след отправянето на обвиненията. Тогава Академията обяви, че е възможно да има нарушение на правилата ѝ за недопускане на конфликт на интереси и определи правна кантора, която да разследва връзките на членове на комисията с Арно.

Неговият адвокат заяви пред агенция "Ройтерс", че той отхвърля всички обвинения, отправени срещу него.

"Жан-Клод Арно отхвърля всички обвинения в незаконна дейност и отхвърля другите обвинения, които бяха отправени срещу него", пише Бьорн Хуртиг в имейл.

За нито едно от предполагаемите сексуални посегателства не е подаван сигнал в полицията до момента на избухването на скандала миналата година, но държавни прокурори започнаха предварително разследване по случая.

Миналия месец те обявиха, че отлагат произнасянето си по някои части от делото заради липса на доказателства. Въпреки това разследването продължава, потвърдиха прокурорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови