Сенатори предлагат Русия да използва ядрено оръжие и при атака с неядрено

OFFNews 21 ноември 2018 в 20:45 5542 0

Снимка РИА Новости

Съветът на Федерацията предложи да се направят промени стратегията за употреба на ядрено оръжие, така че Русия да използва ядрения си арсенал и в случай на нападение с неядрено оръжие.

Предложението е разработено от членове на комисията по отбрана и безопасност съвместно с представители на министерството на отбраната, Генералния щаб и Съвета за сигурност. 

Политиците и военните настояват ясно да се определят факторите за отговор на атака с хиперзвуково оръжие и други видове стратегическо неядрено оръжие, съобщи РИА Новости. 

Те настояват и за разработване на Национална военна стратегия. 

Препоръката била дадена, защото в последно време се е увеличил рискът от разрешаване на световните, регионалните и локалните проблеми с оръжие, обясняват сенаторите. 

Освен това в света се появяват нови видове оръжия и военна техника, променя се и начинът на водене на бойни действия, се казва в документа. 

Авторите на документа подчертават, че има нужда от закони за въоръжените сили, военното строителство и гражданския контрол над отбраната. 

Последният вариант на стратегията е приет през 2010 г. Той има и секретна част, в която според РИА Новости е записано, че ядрен удар може да се нанесе при заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия.

Новата идея противоречи на изявлението на президента Владимир Путин преди седмица в Сочи. Тогава той обяви, че в руската стратегия за употреба на ядрено оръжие не се предвижда изпреварва удар. "Когато се убедим - а за това са нужни няколко секунди - че атаката е срещу територията на Русия, чак тогава нанасяме ответен удар", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови