Сергей Скрипал и дъщеря му са заложници във Великобритания, обяви Захарова

OFFNews 12 април 2018 в 19:07 5988 1

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са държавни в изолация във Великобритания. Никой не ги е виждал от месеци и никой няма достъп до тях. Лондон трябва да докаже, че не ги държи за заложници. 

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

Последните събития все повече усилват опасенията ни, че става дума за изолиране на руска гражданка и тя или бива държана със сила, или участва принудително в инсценировка, подчерта Захарова пред журналисти. 

По-рано британската полиция разпространи изявление на Юлия Скрипал, в което тя обяви, че не иска да среща с руски дипломати и с братовчедка си Виктория, на която преди това Лондон отказа виза. 

Захарова обаче изрази съмнение, че посланието ѝ е автентично. Тя подчерта, че Юлия не е имала никакви контакти с външния свят, а в нарушение на международните правила не ѝ е бил предоставен достъп до руски дипломати. 

Захарова нарече "удивителна" и тезата, че двамата са имали достъп до близки и роднини, тъй като по думите ѝ Виктория Скрипал и живеещата с нея майка на Сергей са най-близките им роднини. 

Още по-странно звучат думите "никой не говори от мое име", допълни Захарова, цитирайки изявлението на Юлия Скрипал. 

Говорителката на министерството направи паралел със случая с Александър Литвиненко, който почина след отравяне с полоний. Захарова заяви, че тогава поне всички са видели кадри с Литвиненко, а сега никой не е виждал Сергей Скрипал и дъщеря му. 

Захарова коментира и доклада на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО), който потвърждава британската позиция, че двамата са отровени с вещество от групата "Новичок", разработено в Съветския съюз преди няколко десетилетия.

По думите ѝ Русия няма да приеме никакви заключения, докато няма достъп до доказателствения материал и до пострадалите.

Мария Захарова изреди всички данни, които се появиха в медиите от отравянето на Скрипал досега и всички коментари, направени от официални лица, като подчерта, че това е била мащабна кампания по дезинформация. 

Това, което започна като детективски роман, сега вече е трилър, коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови