Сестрата на тайландския крал с исторически ход: ще се бори с военната хунта за премиерския пост

OFFNews 08 февруари 2019 в 14:30 3619 0

Снимка AFP

Сестрата на краля на Тайланд - 67-годишната принцеса Уболратана Ражаканя Сирижадхана Барнавади, взе безпрецедентното решение да се бори за премиерския пост в страната.

Принцесата е кандидат на опозиционната партия Thai Raksa Chart (Партия на тайландските патриоти), свързана с бившия премиер Таксин Шинаватра.

Решението ѝ е в разрез с традиционната позиция на кралското семейство на Тайланд, членовете на което никога не са влизали в политиката.

Принцеса Уболратана ще се изправи срещу лидера на военната хунта генерал Прают Чан-оча, който обяви днес, че ще се кандидатира за премиер, за да "поддържа мира и реда". Той е на власт след преврата през 2014 г.

Изборите в Тайланд ще са на 24 март. Те са следени с внимание от международната общност, защото дават шанс на страната да се върне към демокрацията след пет години военно управление.

Принцесата е родена през 1951 г. Тя е най-голямото дете на покойния крал Пхумипхон.

През 1967 г. Уболратана печели златен медал по плаване заедно с баща си.

През 1972 г. тя се отказва от кралската си титла, за да се омъжи за американеца Питър Лад Дженсън. Уболратана обаче все още се разглежда като част от кралското семейство. Тогава тя се мести в САЩ, където следва математика и биохоимия в Масачузетския технологичен институт.

Развежда се през 1998 г. и се връща за постоянно в Тайланд три години по-късно, където се включва активно в дейността на кралското семейство. 

В следващите години тя става актриса, като се снима в няколко филма. Работи и за популяризирането на туризма в Тайланд.

Принцесата има три деца. Един от синовете ѝ е загинал заради цунами в Индийския океан през 2004 г. След смъртта му Уболратана основава благотворителен фонд в негова памет в помощ на деца с аутизъм - подобно на сина ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови