Северна Корея демонстрира военна мощ и заплаши с ядрен ответен удар

OFFNews 15 април 2017 в 11:27 9916 14

Снимка ЕПА/БГНЕС

Северна Корея демонстрира военната си мощ и заплаши с ядрен "ответен удар" на днешния парад в столицата Пхенян по повод 105-ата годишнина от раждането на основателя и "вечен президент" на страната Ким Ир-сен.

На парада бе показана нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, пише БТА.

Парадът прие Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен.

В реч висшият представител на държавното ръководство Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше опасения, че Северна Корея ще използва деня, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Те се породиха от спътникови снимки на севернокорейския ядрен полигон Пхунгие-ни, които според американски анализатори показват, че той е в готовност.

От парада този път отсъстваше високопоставен китайски представител, отбеляза агенция "Ройтерс". Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените ù изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН. 

Демонстрирането на нови типове междуконтинентални балистични ракети подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния. Тя отбеляза, че Северна Корея има практиката да показват на паради нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

17

El Commandante

15.04 2017 в 15:53

"Аз и чичо Сам ви пожелаваме"

Пфахахахахха, ти па кой точно беше бе,сульо?

63994

15

Red or Dead

15.04 2017 в 13:02

Йончев, что ше стало, бре......Силно се надявам да сте ми делнали коментара на принципа, че покрай сухото се е запалило и...суровото, ако ли не МНОГО молим да кажете директно, че ТУК има цензура спрямо ВЕЛИКИЯ СЕВЕРНО КОРЕЙСКИ НАРОД и неговия ЛИДЕР ДРУГАРЯ - КИМ ЧЕН УМ.....дойде ни до гуша от двойни стандарти....
Само в тази рубрика съвсем безнаказано повелителят на Форума....Професор Балкански е наречен УМИШЛЕНО - “олигофрен“....в другата тема за “ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ“ пък е наречен недвусмислено....“путкин“......

Ако не различавате кога ПИСАНЕТО С ГЛАВНИ БУКВИ е....“крещене“ и кога се подчертава значимостта на ТОВА в/у което се акцентира.......значи тази работа не е за вас.....

25665

10

Victimized

15.04 2017 в 12:39

"Сухопътната операция на Пиндостан в Корея се очертава да бъде забавна...."
Само дето краварите, няма да се намесят пряко, ами ще пратят по земя, японци и корейци да вършат мръсната работа, те ще правят каквото могат най-добре, бомби на килограм с дронове и важното е битката да е възможно по-далече от тяхната територия. Толкова много войни последния век, нито една в С Америка. Ама с тези балистични ракети, май няма да им провърви напълно. Лос Анджелис и оня гей коптор Сан Франциско ще останат само спомен....

77927

9

El Commandante

15.04 2017 в 12:35

Прашки, жартиери, кюлоти и всичките останали части от униформата на пиндостанските рейнджърки ше хвърчи по храстите, факт.

Само да изчакат да се прибера, че тука съм туу клоуз фор комфорт и мое да се почват,мдам...