Северна Корея отрича твърденията на Тръмп

OFFNews 01 март 2019 в 10:41 1873 0

Ли Йон Хо

Снимка Ройтерс

Северна Корея отрече твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че страната е изискала пълно облекчаване на санкциите по време на срещата на двамата държавни лидери в Ханой, предава Би Би Си.

След срещата на върха външният министър на Северна Корея Ли Йон Хо твърди, че страната е поискала частично освобождаване от санкциите в замяна на демонтиране на демонтиране на ядрената си централа Йонбьон. По думите му екипът на Северна Корея е направил „реалистично предложение“, а твърденията на Тръмп са неверни.

„Ако САЩ вдигнат частично санкциите, а именно тези, които затрудняват гражданската икономика и поминъка на нашия народ, ние завинаги и напълно ще демонтираме всички ядрени съоръжения в района на Йонбьон в присъствието на американски експерти“, заявява Ли.

САЩ настояват, че това не е така.

Според Тръмп севернокорейският лидер в действителност е предложил да премахне ядрената централа Йонбьон, но е искал в замяна отмяна на всички санкции.

"Основната ни позиция ще остане неизменена и нашите предложения никога няма да се променят, дори ако САЩ отново предложат преговори в бъдеще", добавя министърът на външните работи Ли Йон Хо, цитиран от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови