Северна Корея разпечата 12 млн. пропагандни листовки, ще ги разпространи над Юга с балони

OFFNews 22 юни 2020 в 08:52 2299 0

Снимка БТА

Северна Корея разпечата 12 млн. пропагандни листовки, които се подготвя да разпространи по въздух над територията на Южна Корея, предаде "Ню Йорк Таймс", като се позова на "Севернокорейската централна информационна агенция".

Листовките, които изразяват "гнева и враждебността на лица от всички сфери", са изработени от типографи. Северна Корея уверява, че печатниците във всяка провинция, град и област са в готовност да разпечатат милиони допълнителни копия, за да се разпространят пропагандните материали над Южна Корея. 

За разпространението Пхенян ще използва 3 000 аеростатични балона. 

Северна Корея посочва, че това действие е "решение на целия народ". 

Напрежението на полуострова ескалира, след като севернокорейски бегълци и южнокорейски активисти пуснаха над Северна Корея около 50 000 листовки с критики срещу лидера Ким Чен Ун и нарушенията на човешките права. В началото на този месец Китайската народна република остро критикува това действие. 

Вследствие, на което Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун заяви, че южната им съседка ще "се изправи пред най-лошия период", ако не прекрати пропагандата срещу Пхенян.

Седмици по-късно Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Южна Корея близо до граничния град Кесон. Влошаващата се ситуация накара южнокорейския министър на обединението Ким Йон-чул, който ръководи отношенията със Севера, да депозира оставката си. Двете държави създават офиса след разговори между лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и неговия колега от Южна Корея президента Мун Дже Ин.

Севера и Юга на практика още са в състояние на война, тъй като не е постигнато мирно споразумение в края на Корейската война през 1953 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови