Северна Корея върна времето назад

OFFNews 15 август 2015 в 13:44 6506 6

Снимка Асошиейтед прес

Северна Корея създаде нова часова зона, като върна часовниците назад с 30 минути, за да отбележи освобождението си от "нечестивите японски империалисти" след края на Втората световна война, които "лишили Корея дори от стандартното й време".

Камбаните в Пхенян удариха в полунощ, когато новата часова зона влезе в сила. Северна Корея съобщи за своето намерение миналата седмица, като така изненада Южна Корея, чийто президент предупреди, че това може да пречи на сътрудничеството им.

Досега Северна Корея беше в часовата зона на Южна Корея и Япония - 9 часа преди Гринуичкия меридиан. Преди да бъде колонизиран от Япония през 1910 година обаче целият Корейски полуостров, който тогава е бил една държава, е бил с часова зона 8 часа и половина часа преди Гринуич.

Според главния астроном на Северна Корея Джонг Сок в смяната на часовата зона има много смисъл, а освен това е бил подходящ начин страната да отбележи 70-годишнината от освобождението си от японците.

"С часовият стандарт, който използвахме досега времето, когато слънцето беше най-високо не беше точно обед", са думите на Сок, цитирани от "Асошиейтед прес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови