Северна Корея започна демонтаж на ракетния си полигон

OFFNews 24 юли 2018 в 09:42 1458 0

Северна Корея е започнала да демонтира инфраструктурата на основната си база за изстрелване на сателити, за която се смята, че служи и за полигон за изпитване на междуконтинентални балистични ракети, предоха световните агенции.

Те се позовават на наскоро направени кадри, анализирани от експерти на влиятелния сайт "38 Норт", който е специализиран в анализи за Северна Корея, съобщава БТА.

Сателитните кадри са направени в периода 20-22 юли на полигона за изстрелване на сателити Сохе, известен още и като Тончхан, и като Пхондон. От тях се вижда как се демонтира инфраструктура са сглобяване на ракети, преди поставянето им на площадката за изстрелване, и инфраструктура за изпитание на ракетни двигатели, служеща за тестване на двигатели с течно гориво.

Сохе се намира на северозападното крайбрежие на Северна Корея. Официално полигонът е за извеждане на спътници в орбита, но там двигателите могат да бъдат лесно адаптирани за балистични ракети. Международната общност подозира, че севернокорейската космическа програма прикрива програма за разработване на оръжия.

Според експерта от сайта "38 норт" Джоузеф Бермудес става дума за значим напредък по пътя на поетите от севернокорейския лидер Ким Чен-ун ангажименти на срещата на 12 юни с Доналд Тръмп. Там Ким се ангажира да разруши най-големия полигон за изпитание на двигатели на ракети, но без да уточнява за кой става дума.

Според някои анализатори обаче не трябва да се придава такава голяма важност на информацията за унищожаване на инфраструктура на полигона. Мелиса Ханам от Центъра за изучаване на неразпространението на ядрените оръжия в Монтерей смята, че случващото се в Сохе е минимумът, който може да бъде направен там. Ако не бъде обаче демонтиран целият обект, това място ще си остане основният полигон за космически изстрелвания на Северна Корея, смята експертката.

Същевременно южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че планира да намали граничарите и оборудването покрай демилитаризираната зона със Северна Корея, предадоха световните агенции.

Първоначално пробно ще бъдат намалени граничарите и оборудването на някои гранични постове, а после може да се обмисли разширяване на това редуциране. Това се прави, за да бъде постигната целта в споразумението от междукорейската среща на върха през април да се превърне демилитаризираната зона в зона на мира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови