Северна Македония обяви епидемия от морбили

OFFNews 17 април 2019 в 12:13 2451 0

Северна Македония обяви епидемия от морбили за територията на цялата страна. Мярката бе съобщена от Комисията по заразни болести.

Броят на заболелите там достигна 961 души.

Вземат се допълнителни мерки срещу разпространение на заразата, сред които забрана болни и контактни деца да посещават детски заведения.

Предлага се първата ваксинация срещу морбили да се прави не на 12-месечна възраст, както е сега, а на 6-месечна, защото голяма част от заболелите са бебета под 1 година. Заради голям брой заболели възрастни пък се предлага хората между 14- и 60-годишна възраст да могат да се ваксинират в обществените здравни центрове. Ваксинирани ще бъдат и всички здравни работници, а в детските градини персоналът също трябва да има ваксинация. Забраняват се свижданията в болниците.

Към момента хоспитализирани заради морбили са над 70 деца, 7 от които в тежко състояние. Регистрирани са случаи на болестта в 20 града.

Македония е сред страните, в които настроенията срещу ваксините се радват на широка популярност. Смята се, че над 10 000 деца в доучилищна възраст не са ваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!