Северна Македония връща вечерния час след бум на заболели при празнувания

OFFNews 08 юни 2020 в 19:34 4036 0

Здравният министър на Северна Македония Венко Филипче

Комисията по заразни болести на Северна Македония е предложила днес продължаване на полицейския час заради рязкото увеличение на новозаразените с коронавирус и предложението ще бъде обсъдено от правителството на заседание утре, съобщи здравният министър Венко Филипче, цитиран от агенция МИА.

Филипче каза, че според медицинските анализи почти всички нови случаи са свързани по някакъв начин със събирания или празнувания в периода между 23 и 25 май.

"Този пик е резултат от неспазването на мерките. Анализите от последната седмица показват, че сме успели да ограничим териториално огнищата в рамките на общините и няма значително разпространение извън тях", каза министърът.

Местните медии посочват, че Филипче не е споменал какво конкретно е предложила комисията, но се предполага, че става дума за връщане на полицейския час в Скопие, Щип, Куманово и Тетово от 22 часа до 5 часа на другия ден.

За 127 нови случая на коронавирус, трима починали и седем възстановени съобщават властите в Северна Македония днес.

Това е пореден ден на увеличаване на заболелите, като на 5 юни бяха регистрирани нови 177 случая.

Общият брой на диагностицираните е 3 152, а до момента от болестта са починали 156 души. Министерството на здравеопазването информира, са извършени 702 теста, като най-много са откритите случаи в Скопие-67, Щип-33, Тетово-10, Охрид-6, Струга-5, Кочани-2, Пробищип-2, Куманово-1 и Дебър-1.

По БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови