Шефът на МААЕ настоява за защитена зона около Запорожката АЕЦ

OFFNews 24 януари 2023 в 19:52 1700 1

Гроси

Снимка Архив

Рафаел Гроси

Около Запорожката АЕЦ е необходимо да бъде обособена защитена зона и Европейският съюз трябва да съдейства за това, каза генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пред евродепутатите от комисиите по външни работи и по отбрана. Той изрази опасение, че обстрелът по украинската централа може да се поднови с очакваните следващи бойни действия около пролетта. 

"Не знам докога ще имаме късмета да се разминаваме с ядрен инцидент. Опасяваме се от пряк обстрел по централата, както през август и ноември миналата година. Тогава имаше пожар в реакторите, но беше избегнат инцидент", посочи Гроси и уточни, че дори с обстрел на високоволтовите линии към АЕЦ може да се стигне до авария.

По думите му централата в Запорожие работи на техническия минимум, без да произвежда ток за Украйна. МААЕ е осигурила постоянно присъствие на свои представители във всички украински ядрени централи, включително в закритата Чернобилска АЕЦ.

Рафаел Гроси съобщи още, че в следващите дни предстои отново да посети Москва за разговори, свързани с войната в Украйна и ядрената безопасност.

"Досега посетих Украйна шест пъти", отбеляза той.

Директорът на МААЕ обяви ядреното споразумение с Иран за "куха черупка" и уточни, че Техеран вече разполага с поне 70 килограма уран, обогатен до 60%. Това не е достатъчно за производството на ядрено оръжие и засега Иран не разполага с атомна бомба.

"Не казвам, че не е възможно това оръжие да се произведе от Иран, но не не разполагам с данни Москва да помага на Техеран в това отношение", изтъкна Гроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

25.01 2023 в 11:07

Не е лесно да се намери решение, когато някой е решил да задигне ядрена централа. По-добре този някой да беше се задоволил с кражбата на тоалетни чинии. Повече щеше да му отива и нямаше да застраши никого.