Шефът на НАТО към съюзниците: Не продавайте критична инфраструктура и производства

OFFNews 15 април 2020 в 21:03 2300 0

НАТО призова съюзниците си, изправени пред икономическите трудности, породени от епидемията от COVID-19, да не се изкушават да продават критична инфраструктура и производства на съперници.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг отбеляза, че дългосрочните геополитически последици от епидемията може да бъдат значителни. Той обясни, че някой може да използва новите икономически трудности, за да се опита да инвестира в инфраструктура и производства, а "това може да доведе до заплаха за нашата сигурност", посочи той. Според него пандемията отваря вратите пред възможни врагове, които преследват свои цели.

Столтенберг добави, че разпространението на вируса нанася исторически удар на международната система и създава невиждани предизвикателства с възможни дълготрайни последици. В социалните мрежи се наблюдава значителен поток от дезинформация и пропаганда, които целят разединение в НАТО и са насочени срещу демократичните държави. "Най-добрият отговор на дезинформацията и пропагандата са свободните и независими медии", допълни генералният секретар.

Столтенберг съобщи, че досега силите на НАТО са извършили над 100 полета в подкрепа на цивилните действия срещу разпространяването на COVID-19. Били са осигурени 25 полеви болници с около 25 хиляди легла, превозени са били над 4000 здравни работници. Генсекът на НАТО призова всички държави от пакта да съобщят с какви възможности разполагат, за да се включат в тези усилия.

Той потвърди, че сред заразените с коронавирус бойци от алианса има войници, изпратени в Афганистан. Столтенберг говори на пресконференция след извънредното виртуално заседание на министрите на отбраната от пакта, съобщи БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !