Шефът на френската армия подаде оставка

OFFNews 19 юли 2017 в 16:27 2111 1

Снимка AFP

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка.

Дьо Вилие се оттегля на фона на сериозни разногласия с френския президент Еманюел Макрон, който предложи орязване на бюджета, в това число и парите за въоръжените сили - с 850 млн. евро. 

Дьо Вилие обяви, се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в готовност да вършат своята все по-трудна работа с наложените им финансови ограничения.

"При сегашните обстоятелства не смятам, че повече съм в състояние да осигурявам устойчивостта на военния модел, който вярвам, че е необходим, за да гарантира защитата на Франция и французите, днес и утре, и да поддържа амбициите на нашата страна", посочи той. 

Конфликтът между Дьо Вилие и Макрон избухна миналата седмица, малко преди военния парад по случай националния празник на Франция на 14 юли. 

На закрито заседание на парламента Дьо Вилие остро критикува орязването на бюджета за отбрана, съобщиха Асошиейтед прес и БТА. 

"Няма да допусна да ме прекарват така. Може да съм глупак, но разбирам, когато ме прецакват", казал той, цитиран от парламентарни източници.

Макрон отговори, като го порица публично: "Поел съм ангжименти, аз съм вашият шеф", заяви той в реч пред десетки висши офицери и семействата им.

Макрон е приел оставката на началника на генералния щаб, а на негово място е назначен генерал Франсоа Льокоентр, съобщи говорителят на правителството Кристоф Кастанер.

Франсоа Льокоентр е служил в Сараево по време на войните в Югославия през 90-те години, а неотдавна командваше френската военна мисия в Мали за борба с ислямистките екстремисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!