Шестгодишна присъда за австралийския кардинал Джордж Пел, обвинен в педофилия

OFFNews 13 март 2019 в 10:42 1864 0

Снимка BBC

Шест години затвор получи бившият ковчежник на Ватиката Джордж Пел, който бе съден за педофилия над две момчета през 90-те години.

Кардиналът ще има право да иска предсрочно освобождаване най-рано след 3 години и 8 месеца.

Срещу него свидетелства мъж, 13-годишен по време на престъплението, който в момента е 30-годишен, но името му не се споменава. През 90-те години той и негов приятел пеят в църковния хор. Тогава, според разказа му, стават жертва на Пел.

Това не е било еднократно посегателство, но ужасените момчета мълчат с години от срам и страх.

Духовникът, който вече е на 77 години, все още твърди, че е невинен. По време на съдебния му процес съдията заявява, че действията са извършени по изключително арогантен начин.

Престъпленията са извършени месеци преди Пел да бъде назначен за архиепископ на Мелбърн. Към този момент той е най-високопоставеният католически служител, обвинен в сексуално насилие.

Знае се, че адвокатът на Джордж Пел Робърт Ритчтър ще обжалва присъдата.

Адвокат на една от жертвите споделя: „Клиентът ми е наясно, че процесът продължава и че през юни ще има обжалване. Той не иска да коментира присъдата."

Пред сградата на съда в Мелбърн група граждани изразиха разочарованието си от твърде кратката присъда. Все пак други я приветстват.

"Това е победа не само за австралийците, но и за всички. Защото днес отправяме послание, че нашите деца са важни и животът им има значение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови