Шофьорът на камиона-ковчег е с обвинение за убийството на 39 души

Александра Маркарян 26 октомври 2019 в 21:35 4803 0

Снимка bgnes.com

Обвинение в непредумишлено убийство на 39 души, открити в камион в британското графство Есекс, е предявено на шофьора му, 25-годишния Морис Робинсън от Северна Ирландия, предаде Би Би Си /BBC/.

В понеделник Робинсън ще бъде изправен пред съда. Полицията откри телата на 31 мъже и 8 жени в камиона, паркиран в индустриалната зона на градчето Грейс в сряда през нощта.

По подозрения за съучастие в инцидента задържаните са вече 5 души. Първо в петък бяха задържани мъж и жена на по 38 г. от град Уорингтън, заподозрени в незаконен трафик на хора и непредумишлено убийство, както и 48-годишен мъж от Северна Ирландия, заловен на летище Станстед.

Днес в Дъблин бе задържан и 5-ият заподозрян. Официалната причина за ареста му е свързана с други разследвания, но полицията в Есекс има намерение да го разпита.

По-рано Би Би Си научи, че сред загиналите в камиона е възможно да има и граждани на Виетнам. Техни роднини сами са се свързали с журналистите и им показали съобщенията, които виетнамците са изпращали от каросерията на камиона.

„Много, много съжалявам, майко и татко, че моето пътуване в друга страна приключи с неуспех. Умирам, няма какво да дишам. Аз много ви обичам“, написала 26-годишната Фам Тхи Ча Ми. Братът на момичето е разказал, че тя е платила 30 000 паунда, за да се добере до Великобритания.

Виетнамски медии съобщават, че около 20 местни жители не могат да открият близките си след известието за намерения в Есекс камион. „Изчезналите са хора на възраст от 18 до 45 години. Предоставихме снимките им на полицията“, пише сайтът VietHome.

Посолството на Виетнам в Лондон наблюдава развитието на ситуацията и е в постоянен контакт с британските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови