Шпионски скандал в руската НАСА (видео)

OFFNews 07 юли 2020 в 14:10 3319 0

Съветник на ръководителя на руската космическа агенция "Роскосмос" е арестуван по обвинение за държавна измяна.

Задържаният е 30-годишният Иван Сафронов - бивш журналист във вестниците "Коммерсантъ" и "Ведомости" с ресор отбрана, военнопромишлен комплекс и космическа индустрия.

Той е постъпил на работа в "Роскосмос" (руския еквивалент на американската НАСА) като медиен съветник през май тази година.

Пресцентърът на Федералната служба за сигурност (ФСБ е службата-наследник на КГБ) обяви, че Иван Сафронов е работил за разузнавателна централа на държава от НАТО и е предавал класифицирана информация за военно-техническото сътрудничество и отбраната на Русия.

"Роскосмос" заяви в комюнике, че се води разследване и агенцията оказва съдействие на властите.

В комюникето се посочва още, че задържането не е свързано с работата на Сафранов като медиен съветник на директора Дмитрий Рогозин.

През май 2019 г. журналистът е уволнен от вестник "Коммерсантъ" след публикация, в която се твърди, че председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, смятана за близка до Владимир Путин, може да подаде оставка от поста си.

Същата година от сайта на "Коммерсантъ" е изтрита статия на Сафронов за плановете на Русия да достави изтребители Су-35 на Египет - заради обвинения, че са разкрити държавни тайни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови