Ще подпише ли Зеленски указ за разпускане парламента и за предсрочни избори

OFFNews 18 май 2019 в 15:48 2522 0

Зеленски, Украйна

Снимка Радио Свобода

Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски ще подпише указ за разпускане на Върховната Рада и за провеждане на предсрочни избори на 14 юли, съобщават „Обозревател“ и „Страна.ua“, цитирани от "Новая газета".

Според техните източници указът ще бъде подписан на 20 май, когато той ще встъпи в длъжност. Представители на Зеленски обаче не потвърждават официално тази информация. Като основание за указа се посочва отсъствието на парламентарно мнозинство – след излизането на „Баткивщина“ и „Самопомощ“ през февруари 2016 г., двете останали партии /“Блок Петро Порошенко“ и „Народен фронт“/ не могат да го съставят.

„Ако в продължение на един месец във Върховната Рада на Украйна липсва коалиция от депутатски фракции, която би съответствала на изискването на чл.83 от Конституцията, то президентът има право предсрочно да прекрати пълномощията на парламента", се посочва в проекто-указа.

Вчера председателят на Радата Андрей Парубий обяви прекратяването на дейността на парламентарната коалиция,след като „Народен фронт“ излезе от нейния състав. Според Конституцията, ако в рамките на 30 дни до 17 юни не бъде сформирано ново мнозинство, президентът има правото да разпусне парламента.

В щаба на Зеленски смятат, че коалицията се е разпаднала още през 2016 г. и това дава възможност на новия президент да не чака до края на срока. Конституцията обаче забранява на държавния глава да разпуска Радата при оставащи по-малко от 6 месеца до прекратяването на пълномощията й – до 27 ноември или 16 декември, точната дата още не е определена.

А в Киев настъпи сезонът на оставките, съобщава „Коммерсантъ“. Вчера министърът на външните работи Павел Климкин подаде оставка. Той направи това в деня, в който трябваше да участва в заседанието на външните министри на страните от Съвета на Европа и отмени пътуването си поради несъгласие с позицията на европейците по въпроса за връщането на всички права на Русия в ПАСЕ. Освен него, намерението си за оставка обяви и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов, както и други високопоставени администратори.

Действащият украински президент Петро Порошенко освободи прессекретаря си Святослав Цеголко, пълномощника за мирното урегулиране на ситуацията в Донбас Ирина Геращенко и представителката в Радата Ирина Луценко. Освен това от постовете си на извънщатни съветници на президента се лишиха 13 експерти, сред които Лешек Балцерович, Андерс Фог Расмусен и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови