Шведският парламент прие закон за присъединяване на страната към НАТО

OFFNews 22 март 2023 в 19:21 1704 1

Швеция

Снимка БТА

Шведският парламент

Шведският парламент прие закон за присъединяване на страната към НАТО, след като нейната кандидатура бъде подкрепена от всички 30 държави членки на алианса, предадоха световните агенции.

Швеция и съседна Финландия подадоха молби за членство в НАТО след руската инвазия в Украйна миналата година. Процесът на присъединяването им обаче е блокиран от Турция и Унгария, отбелязва Ройтерс.

349-членният Риксдаг, еднокамарният шведски парламент, одобри закона с голямо мнозинство. 269 депутати гласуваха "за" при 37 - "против". 43 народни представители не присъстваха в залата, съобщи АП.

Против присъединяването на Швеция към НАТО се обявиха само две малки формации - Лявата партия и Зелените.

Ако бъде приета в пакта, северната държава ще сложи край на своята датираща от два века политика да не се присъединява към военни съюзи, изтъква Ройтерс.

"Членството в НАТО е най-добрият начин да бъде гарантирана сигурността на Швеция", каза по време на дебатите в парламента преди гласуването министърът на външните работи Тобиас Билстрьом. Той каза, че е оптимист - процесът на присъединяването ще е приключил преди срещата на върха на алианса през юли в Литва.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще задвижи процедурата по одобряване на кандидатурата на Финландия, но не и тази на Швеция. Унгарският парламент каза, че ще гласува на 27 март закона за ратифициране на споразумението за присъединяване на Финландия, но засега няма планиран вот за това с Швеция, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

22.03 2023 в 21:08

Ми то се вижда кои са гнилите ябълки

Ляво десен олигофрен маджарски

Корумпиран султан неуспял футболист

А в Швеция, зелени леви терористи