Швейцария отваря трудовия си пазар за българите от днес

OFFNews 01 юни 2019 в 09:01 4568 1

Българите и румънците ще имат пълна свобода на придвижване, работа и установяване в Швейцария от днес. Единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар, остава Хърватия. 

Швейцарското федерално правителство прие на 15 май решение за отмяна на квотите за пребиваване на граждани от България и Румъния на територията на Конфедерация Швейцария. С решението се променя регламентът за изпълнението на Споразумението за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС. 

Протоколът към споразумението, който предвиждаше за гражданите от България и Румъния преходен период максимум от 10 години, беше в сила от 1 юни 2009 г., припомня Дарик. По данни на миграционните служби на Швейцария към края на 2018 г. в страната пребивават постоянно около 11 600 българи. Повечето от тях са високо квалифицирани. Работят в банковия сектор, в международни организации, в здравеопазването, в сферите на компютърните технологии, културата, изкуството и науката.

Само за последните две години над 3000 български граждани са се установили в Швейцария, за да работят. 

Българската общност в Швейцария е съсредоточена основно в кантоните Цюрих, Женева, Берн, Во, Тичино, Ааргау, Базел, Фрибург и Сент Гален.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови