Силно земетресение на границата на Турция и Иран взе най-малко 7 жертви, десетки са ранени

В над 80 населени места в двете страни има разрушения, съобщава се и за затрупани хора

OFFNews 23 февруари 2020 в 12:59 2351 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Силно земетресение от тази сутрин в района по границата между Турция и Иран взе най-малко 7 жертви, три от които са деца, съобщиха турските власти. Все още няма яснота дали има загинали и в Иран, където е епицентърът на труса.

Той става в 8:52 ч местно време в Иран, на 10-ина км от границата с Турция. Магнитудът му е 5.7 - по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.  Дълбочината е 5 км, а най-близкото населено място - Салмас, Иран (32 км северозападно от епицентъра), където живеят близо 82 хил. души. От турска страна най-близкото населено място е Йозалп (54 км югоизточно от епицентъра), където живеят 8 300 души.

Карта: ЕССЦ

В Турция

Турският вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че в Турция най-малко 7 души са загинали, сред които 3 деца. Петима са ранени и са настанени в болници. 

По около 1000 сгради има щети. Има и срутени, в резултат на плиткия трус. Има и затрупани под развалините. Видеокадри от Турция показват хора да копаят с лопати в развалини, разрушени външни стени на домове, пукнатини по пътища и жители, стоящи навън в снега.

Според турската държавна телевизия земетресението е засегнало 40-ина села в Турция, имало и рухнали сгради в град Ван.

В Иран

В Иран ранените са 25 - съобщи говорителят на Националната служба за спешна помощ Моктада Халеди. 7 от тях са в болница.

Трусът е разрушил все още неустановен брой къщи в четири села близо до епицентъра в Иран. Ирански представител заяви пред държавната телевизия, че в страната „вероятно ще има жертви и щети“. Според него в 43 села в граничния район са претърпели щети между 10% и 100%.

Иран е изпратил спасителни екипи към района на земетресението, което било най-силно в ненаселен район на провинция Западен Азербайджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови