Сирия, Русия и ООН осъдиха решението на Тръмп да признае израелския суверенитет върху Голанските възвишения

OFFNews 25 март 2019 в 21:09 2689 1

Редица държави коментираха решението на американския президент Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения. 

Сирия окачестви решението като "безсрамно нападение" срещу своя суверенитет и териториална цялост., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Освобождаването на Голан с всички достъпни средства и връщането му в сирийското отечество е неотменимо право", заяви външното министерство в Дамаск. "Това решение [. . .] прави САЩ главният враг на арабите", се казва още в изявлението, разпространено от сирийската агенция САНА.

Говорителката на руското външно министерство заяви, че признаването от Вашингтон на израелския суверенитет върху Голанските възвишения може да влоши положението в Близкия изток.

"За съжаление, това може да доведе до нова спирала на напрежение в региона на Близкия изток", каза по руското национално радио говорителката Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите ѝ решението на САЩ е "извън правното пространство" и "пренебрегва всички международни разпоредби и резолюциите на Съвета за сигурност" на ООН.

За генералния секретар Антониу Гутериш "е напълно ясно, че статутът на Голан не е променен", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Той уточни, че "политиката на ООН за Голан е отражение на значими резолюции на Съвета за сигурност и тази политика не е променена".

Израел превзема стратегическите Голански възвишения през 1967 г. в хода на т.нар. Шестдневна война. През 1981 г. Съветът за сигурност към ООН одобрява единодушно резолюция, според която решението на Израел "да прилага своите закони, юрисдикция и администрация в окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и невалидно и няма международен правен резултат". В документа се настоява Израел да отмени решението си, припомниха агенциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

26.03 2019 в 14:28

Поканете някой храненик на американското посолство да обоснове подбудите на своя благодетел за това решение. Например Рамадан или Плевню да разкажат какво разбират под териториална цялост на една страна и какво като акт на агресия срещу нея.