Сирийски конфликт: Израел евакуира нощем членове на 'Бели каски' по молба на САЩ

OFFNews 22 юли 2018 в 11:50 3985 0

Израел обяви, че е евакуирала членове на сирийската група за отбрана "Бели каски" от зоната на конфликта в югозападна Сирия, предаде Би Би Си. Израелските сили за сигурност обявиха, че са действали по молба на САЩ и европейски държави.

Около 800 души са прехвърлени през нощта през окупираните от Израел Голански възвишения към Йордания, пишат израелски медии.

"Бели каски" описват себе си като доброволческа група, която работи за спасяването на хора от зоната на конфликта в Сирия. Поддръжниците на президента Башар Асад и руските му партньори казват, че "Бели каски" подкрепят бунтовниците и са свързани с джихадистки групировки.

Израелските сили за отбрана обясниха, че са завършили хуманитарните усилия за спасяване на членове на организацията и техните семейства, срещу които е имало непосредствена заплаха за живота.

В документа им се подчертава, че трансферът на сирийците през Израел е "изключително хуманитарен жест" и че Израел продължава да се придържа към политика на ненамеса в сирийския конфликт и да смята сирийския режим за отговорен за всичко случващо се на сирийска територия.

Според CNN на 16 юли Вашингтон е обсъждал с Великобритания, Франция и Канада възможността за евакуация от Сирия на около 1000 членове на "Белите каски" и техните семейства. Президентът Доналд Тръмп повдигнал въпроса на срещата на НАТО в Брюксел този месец. Съюзниците го убедили да работи с Израел и Йордания за предоставяне на коридори за евакуация. Темата щяла да бъде засегната на срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки. След срещата коментари от Тръмп и Путин по този въпрос нямаше.

Германският в. "Билд" съобщава, че в хода на тази "историческа евакуация" около 800 правозащитници със семействата им са били доведени до израелската граница (в района на Кунейтра), а оттам израелците с автобуси, съпровождани от полиция и представители на ООН ги превели на юг до границата с Йордания (явно на моста Аленби), след което били предадени на представители на международни хуманитарни организации в Хашемитското кралство.

Йорданската агенция Петра съобщава, че 800 евакуирани сирийци ще бъдат изведени в три страни - Германия, Великобритания и Канада през следващите три месеца, а дотогава те бъдат охранявани в Йордания под грижите на ООН.

САЩ подкрепят финансово организацията от 2013 г. За това време те са отпуснали на Белите каски над 33 млн. долара. Тази организация изнесе данните за химическата атака в Дума на 7 април т. г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!