Сирийски проправителствени сили навлизат в контролирания от кюрди Африн

OFFNews 20 февруари 2018 в 18:30 5300 1

Снимка AFP

Проправителствени сирийски военни части са започнали да навлизат в намиращия се под кюрдски контрол район на Африн в северозападната част на страната, срещу който от месец турската армия води офанзива, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сирийската държавна телевизия показа конвой от бойни автомобили с тежки картечници да влизат в Африн от съседното село Нубул, преминавайки покрай блокпостове с отличителни знаци на кюрдските сили. В БТР-ите се виждали войници в камуфлажни униформи, развяващи сирийски знамена и скандиращи проправителствени лозунги.

Засега няма коментар относно навлизането на сирийските части от страна на кюрдски официални представители.  

До този развой се стигна ден след като Турция предупреди сирийското правителство да не навлиза в контролирания от кюрдите анклав, срещу който е в ход турска военна офанзива. Анкара каза, че всяка сирийска военна намеса "ще има последствия", ако целта й е да защити кюрдските бойци.

Още вчера сирийската държавна телевизия посочи, че части на сирийското опълчение идват в Африн, за да се предотврати превземането му от Турция, а според военен телевизионен канал на ливанската групировка "Хизбула", която е съюзник на сирийското правителство, навлизащите в Африн сирийски части идват от Алепо.

Вчера беше постигнато споразумение между правителството в Дамаск и кюрдските военни части да се разреши на проправителствените сили да влязат в Африн и да подкрепят кюрдите, които отблъскват настъпващите турски части, подлагащи града на артилерийски обстрел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

21.02 2018 в 17:16

Турция плаши Сирия, ако прати войски да защитава границата си?! С какво ги плаши точно - че ще ги нападне ли?