Скандал в Прага: Праща ли Русия убийци с рицин за политиците, които махат съветски паметници?

OFFNews
29 април 2020 в 19:01 | 4029 |7

Демонтажът на паметника на съветския маршал Иван Конев и решението на местните власти в Прага площадът пред руското посолство да се преименува на "Борис Немцов" предизвикаха редица остри изявления от страна на официална Москва.

Но чешки политици през последните дни твърдят, че действията на Москва вече не се ограничават само до публични изявления и в Прага е изпратен убиец за тях.

По информация на изданието "Респект" преди три седмици в чешката столица е пристигнал руски агент с дипломатически паспорт и със специално приготвена отрова в багажа си - рицин. На летището той е посрещнат от служители на руското посолство.

Трима души са нарочени за отравяне - кметът на Прага Зденек Гржиб, кметът на Шести район в столицата Ондрей Коларж и кметът на пражкото село Ржепорие Павел Новотни.

Кметът на Прага има ключова роля за преименуването на площада пред руското посолство на "Борис Немцов", кметът на Прага-6 - за демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев, a кметът на Ржепорие подготвяше поставянето на мемориална плоча на „власовците“ - руските войници, подкрепили Пражкото въстание през май 1945 г., довело до прогонването на германските войски от града.

Кметът на Шести район в Прага Ондрей Коларж вече е преместен на тайно безопасно място - къде точно, дори и неговото семейство не знае. 

В кратко видеосъобщение за медиите Колараж заяви: "Мога само да кажа, че съм под полицейска закрила. Охраната ми беше предоставена във връзка с това, че бяха установени някои факти, а именно - че тук има руснак, който има задачата да ме елиминира. Не само мен, но и г-н Гржиб и г-н Новотни."

Ние сме суверенна държава и няма да позволим нито една световна сила да влияе върху политическите ни решения, каза днес премиерът Андрей Бабиш след консултации с външния министър Томаш Петршичек и президента Милош Земан. 

Недопустимо е, ако е истина, чужда държава да предприема на наша територия акции срещу наши граждани, категоричен е чешкият премиер.

По информация на изданието "Denik N" руският посланик в Прага е привикан в чешкото външно министерство и е предупреден, че ако се подготвят покушения на чешка територия, това е абсолютно недопустимо.

Същевременно руското посолство в Прага нарече публикацията в "Респект" "възмутителна и измамна инсинуация".

А попитан дали приема за достоверна информацията за заговор за отравянето му с рицин, кметът Ржепорие Новотни отговори, че не се съмнява в това:

"Способни ли да направят нещо подобно? Разбира се", каза Новотни, цитиран от "Свободна Европа".

Препоръчани материали
elbarbudo

Рейтинг : 7024

30.04 2020 в 21:05 7
+ 0
- 0
Заради медала баце купи цела ескадрила су-35.
Стик

Рейтинг : 400

30.04 2020 в 09:51 6
+ 2
- 1
Г-н Бойко Борисов и г-н Георги Гергов са наградени с високи държавни награди от Руската федерация:
„Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов връчи орден „Михаил Ломоносов” на кмета на София Бойко Борисов на тържествена церемония в Столичната община. Посланик Потапов подчерта, че орденът е заради огромните заслуги на Бойко Борисов за укрепване на двустранните отношения. Анатолий Потапов изрази благодарност за твърдата позиция на софийския кмет, че докато той управлява столицата, няма да се бутне Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина.“ „Орден „Княз Александър Невски" - първа степен получи изпълнителният директор на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов. Отличието му бе присъдено за заслуги при организацията на честванията на 50 години от издигането на паметника „Альоша" в Пловдив." - 23.11.2007 г. (https://dariknews.bg/novini/bylgariia/orden-lomonosov-za-pazitelq-na-pametnika-na-syvetskata-armiq-201118)
Кики

Рейтинг : 3361

30.04 2020 в 01:08 5
+ 0
- 5
На Чехия й е необходимо да излъска имиджа си след провала с присвоените маски. А няма нищо по-укрепващо връзките от общия враг. Ако цялата тази история беше книга за разкритие, направено от издание за пристигнал убиец, посрещнат от официални лица от посолството с рицин в багажа си, нямаше да има читатели и издателството щеше да фалира. Явно е скалъпена набързо и непрецизно.
El Commandante

Рейтинг : 73859

30.04 2020 в 00:18 4
+ 0
- 6
Aйде пак почнахме с глупостите...
elbarbudo

Рейтинг : 7024

29.04 2020 в 21:56 3
+ 10
- 3
Нов транш от тоя дето логото им вече не е долу вляво?
Стик

Рейтинг : 400

29.04 2020 в 19:41 2
+ 7
- 1
Декларация на гръцкото МВнР от 10.08.2018 г., относно намесата на Русия във вътрешните работи на Гърция:
„Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години. Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи: а) подкупването на държавни служители; б) саботиране на нейната външна политик; в) намеса във вътрешните й работи.“ – https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/putting-national-interest-first-soberly-and-firmly.html
Бабатунде

Рейтинг : 2192

29.04 2020 в 19:12 1
+ 15
- 2
Подкрепям това със свалянето на паметниците на тези убийци, комунситите... ама това звучи по-скалъпено от пропагандата в нацистка Германия !
Ще ме извинявате, но дори през студената война не е имало такива тъпотии, нито при бургерите, нито при водките. По-сериозно, свободна европа малко е като медия в Германия през 1939-1945 ...