След 11 г. отлагане: протоколът за членство на Македония в НАТО ще бъде подписан днес

OFFNews 06 февруари 2019 в 09:43 2600 0

Снимка pixabay.com

След 11-годишно отлагане днес в Брюксел ще бъде подписан протоколът за присъединяване на Македония към НАТО.

Процедурата се забави, след като през 2008 г. Гърция блокира присъединяването заради спора с името. Решаването му дойде след преименуването на страната, предшествано от дълги спорове и съпроводено с протести в Гърция и вот на недоверие към премиера.

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас постигнаха споразумение за решение на стария им спор за името на Македония на 12 юни 2018 г. и така Бивша югославска република Македония (БЮРМ) бе преименувана на Република Северна Македония.

България призна Република Северна Македония още същия ден, но постави условие пред страната. В позицията на Министерството на външните работи на България се казва:

"Република България е признала Република Македония с конституционното ѝ име още януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени".

Протоколът днес ще бъде подписан от външния министър Никола Димитров и от постоянните представители на 29-те държави членки на Алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови