След атаките с дронове саудитите свиха добива на петрол с 50%

OFFNews 14 септември 2019 в 21:46 3923 0

Снимка АА

Саудитска Арабия съкрати наполовина добива на петрол след атаката с 10 дронове по две от съоръженията й, предаде Bloomberg.

Компанията Aramco бе принудена да свие добива до 5 млн. барела за денонощие.
По-рано днес йеменските бунтовници-хути поеха отговорността за ударите с дроновете по обектите на саудитската нефтена компания, след които възникнаха огромни пожари.

Атаките, извършени през нощта срещу 14 септември върху нефтената инфраструктура на страната, са безпрецедентни и показаха нейната беззащитност пред такъв род нападения, макар системата на петролопроводите и портовете да осигурява 10% от световната продукция.

Bloomberg отбелязва, че инцидентът на нефтеното находище Абкаяк ще доведе до нестабилност на световните пазари. Абкаяк е „сърцето“ на системата, там петролът се подготвя за прехвърляне на терминалите за поредния експорт.
Според източник на агенцията, Aramco се надява бързо да възстанови добива. Saudi Aramco е най-голямата нефтена компания в света за добив на нефт и по размера на запасите. Щаб-квартирата й се намира в Дахран. Правителството на саудитска Арабия притежава 100% от акциите на компанията. През 2018 г. тя стана най-печелившата компания в света.

Агенция Reuters е по-предпазлива и само прогнозира, че е възможно добивът да се срине почти наполовина. Специалният посланик на генералния секретар на ООН за Йемен Мартин Грифитс изрази крайно безпокойство след атаката на хутите и призова страните да проявят сдържаност.

„Специалният посланик на ООН за Йемен е крайно обезпокоен от атаките с дроновете върху двата най-големи петролни обекти в Саудитска Арабия, за които съобщи „Ансар Аллах“. Тази военна ескалация предивзиква крайна тревога. Специалният посланик призовава страните към сдържаност и да не допускат в бъдеще инциденти, които ще създадат сериозна заплаха за регионалната сигурност, усложняват и без това крехката ситуация и поставят под риск политическия процес, ръководен от ООН“, се посочва в изявлението, цитирано от Reuters.

Припомняме, че военният конфликт в Йемен започна през 2014 г. той се разрази между метежниците-хути от движението „Ансар Аллах““ и йеменското правителство, към което през 2015 г. се присъедини арабската коалиция, оглавена от Саудитска Арабия.

През август т.г. за 4 дни на сблъсъци в южната част на Йемен – в Аден, загинаха не по-малко от 40 души, 260 бяха ранените. Безредиците бяха провокирани от поддръжниците на сепаратисткия южен Преходен съвет, който завзе президентския дворец и военни бази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови