След земетресенията в Турция - наводнения, 14 жертви в два сринати турски града (снимки и видео)

OFFNews 16 март 2023 в 11:12 5426 1

Полицаи в издирвателна операция.

Снимка Getty Images

Полицаи в издирвателна операция в Шанлъ̀урфа̀.

14 души загинаха, а няколко са в неизвестност, след като наводнения заляха улиците на два града в Югоизточна Турция, опустошени от земетресенията на 6 февруари, съобщава Би Би Си.

Сред жертвите са оцелели от земетресенията, останали без домове и настанени в сглобяеми къщи.

По улиците на Шанлъ̀урфа̀ са загинали 12 души, потопени от водите.

Сглобяема къща, в която са живеели две семейства в Адияман, е попаднала в наводненията. Една от жените в нея е сред двамата загинали в града.

Наводнените палатки са преместени.

©Getty Images

Водното бедствие се случи само пет седмици след двойното земетресение на 6 февруари, когато земята бе разтърсена от 7,8 и няколко часа по-късно – от 7,5 по Рихтер. Загинаха над 48 хиляди души, много хора са без дом.

Организацията Afad съобщи, че за едно денонощие в един от районите на провинция Адияман са паднали 136 мм дъжд, а в Шанлъ̀урфа̀ - 111 мм, като през последните два дни там са паднали една трета от годишните валежи.

Губернаторът на Шанлъ̀урфа̀ Салих Айхан заяви, че неговата провинция никога не е виждала подобни наводнения, а официалните лица призоваха жителите да се евакуират от приземните етажи и мазетата на домовете.

©Getty Images

Телата на петима души бяха открити в мазе на апартамент, а турските медии съобщиха, че те са сирийци. Тела бяха открити и в подлез на главния пътен възел Абиде.

Няколко души са били отнесени в автомобилите си от течението на наводненията, а хората, които са се опитали да помогнат на затрупаните, сами са били отнесени.

Появиха се драматични кадри, на които се вижда как местен жител изважда мъж от потопа в Шанлъ̀урфа̀, висящ на въже от прозорец на първия етаж. Подобна спасителна акция се е състояла и на кръстовището в Абиде.

©Getty Images

Двама от изчезналите са пожарникари, каза губернаторът, който призова жителите да се пазят далеч от движещата се вода.

Болница е била наводнена и 200 пациенти са били преместени на друго място.

Очаква се дъждът да спре в края на седмицата.

На турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се бори с последиците от земетресението миналия месец, му предстоят избори на 14 май. Той изпрати министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в района на наводненията.

Водещи представители на опозицията също ще посетят Шанлъ̀урфа̀ и обещаха да помогнат за посрещането на спешните нужди на жителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews