Словакия гласува на парламентарни избори

OFFNews 29 февруари 2020 в 08:47 1820 0

Словаците гласуват днес на парламентарни избори. Очаква се управляващата партия да бъде заменена от коалиция на дeсноцентристки популисти, а крайнодясна партия да стане трета политическа сила, съобщиха АП и БТА. 

Според последните социологически изследвания фаворит е десноцентристката партия "Обикновени хора и независими личности" на Игор Матович, следвана от "Смер-социална демокрация" на бившия премиер Роберт Фицо. 

"Смер" управляваше през по-голямата част от последните 14 години и спечели 28,3 на сто от гласовете на предишните избори през 2016 г. с анти-имиграционна платформа, но бе компрометирана от скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Сегашните коалиционни партньори на Смер - ултранационалистите от Словашката национална партия и партията на етническите унгарци Мост-Хид, може и да не влязат в парламента, сочат социологическите изследвания. Според тях прозападната партия на Матович води с около 19 процента. 

Крайнодясната "Народна партия "Наша Словакия" на Мариан Котлеба, която преди четири години спечели 8 процента и 14 места в парламента, този път, според социолозите, може да спечели 10 на сто от гласовете. Всички партии изключват сътрудничество с формацията на Котлеба, която привлича младите хора, недоволни от корупцията и неспособността на традиционните партии да се справят ефективно с посткомунистическите проблеми. 

Според прогнозите нито една партия няма да спечели достатъчно мнозинство за самостоятелно управление и ще трябва да се състави коалиционно правителство. Матович е най-вероятният кандидат за премиер. Очаква се той да управлява в коалиция с либералната "Прогресивна Словакия/Заедно", консервативната "За люди" (За хората), основана от бившия президент Андрей Киска, и евроскептиците от "Свобода и солидарност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови