Случай на бубонна чума в Колорадо

OFFNews 18 юли 2020 в 11:18 3033 0

Случай на бубонна чума е регистриран за първи път от 2015 г. насам в американския щат Колорадо, предаде "Fox".

Според представители на щатското Министерство на здравеопазването инфекцията е дошла от контакт с белки. 

Бубонната чума е известна още като Черната чума, изключително заразна и често води до фатален край. Появила се е през Средновековието, а първоначалните й симптоми са леки и неясни: главоболие, болки и гадене, след което започват да се появяват черни бучки - бубони - по подмишниците, слабините - и се разпространяват по цялото тяло. Следващият етап на Черната чума е висока температура, а след това и смърт.

"Пациентът има първична септична чума в кръвта, която не може да бъде предадена на други хора", заявяват от здравното министерство в Колорадо.

Пациентът се възстановява, не са открити нови случаи, добавиха от министерството. 

Дженифър Хаус, директор на ветеринарните служби заяви, че случаи на чума са наблюдавани в Колорадо от поне 40 години, а случаите на зараза от диви гризачи се срещат почти ежегодно.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ са регистрирани около хиляда случая на чума от началото на миналия век.

Тази година в Китай и Монголия се съобщава за случаи на човешка инфекция с бубонна чума. Миналият месец властите в град Баян Нур в китайския регион Вътрешна Монголия заявиха, че засилват предпазните мерки след потвърден случай на бубонна чума. В края на миналата година в същия регион беше съобщено за четирима заразени с бубонна чума, включително двама с чумна пневмония, която е по-смъртоносния вариант на чумата. Малко по-рано, през май, в Монголия починаха двама души от чума, след като са яли сурово месо от мармот (вид гризач).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови