Смъртта като бягство от Ердоган

OFFNews 23 ноември 2017 в 15:23 9994 2

Турско семейство с три деца загина по трагичен начин във водите на Егейско море в опит да избягат от режима на Ердоган. Преди няколко дни бяха открити телата на трите деца. Трагичната история на семейство учители и техните рожби намери широк отзвук сред световната общност, съобщава obzornews.bg.

Според информация на сайта аktifhaber.com 40-годишния баща Хюсеин Маден е бил учител по физика, а майката Нур Маден (36 г.) е била начална учителка. Семейството е живеело в град Кастамону, имало е две дъщери (Надире на 13 г. и Нур на 10 г.) и един син (Феридун на 7 г.).

Хюсеин Маден е бил учител в държавно училище, но след опита за преврат на 15 юли 2016 г. е отстранен от длъжност с президентски декрет и споделя съдбата на хиляди други учители като него. След това е обвинен в „членство в терористична организация“, а заради симпатии към Движение Гюлен срещу него започва разследване. Под заплаха да бъдат и двамата родители арестувани и да няма кой да се грижи за децата, семейството решава да се крие от полицията.

Около една година успешно се крият на друг адрес от полицията, а в това време полицията многократно организира акции на постоянния им адрес. През това време Хюсеин Маден започва работа без договор и осигуровки за 1000 турски лири месечно (около 450 лева), за да може да прехранва семейството. Но продължаващите репресии и гонения срещу т.нар. гюленисти принуждава семейство Маден да избягат от Турция.

Тъй като са останали без работа и режимът на Ердоган е конфискувал имуществото им губят много от натрупаните си средства. Според информация на близки на семейството Хюсеин Маден се е срещал с много трафиканти на хора, за да организира бягството на своето семейство. Но не е разполал със сумата, искана от трафикантите на хора за петчленното му семейство. Поради това решава да купи стара лодка, като за целта е взел заем от приятел и вложил всичките си пари. Хората които продали лодката обяснили на Хюсеин Маден как да я управлява, за да може да пренесе семейството си до гръцкия остров Лесбос и да поиска закрила от гръцките власти. (Гръцкият остров Лесбос се намира на около 5,5 км разстояние от турска земя – б.р.)

Последната нощ

Приятелят на Хюсеин Маден разказва за последната вечер, когато са се сбогували. „До сутрешната молитва намаз не спахме. След това заедно изпълнихме молитвата. Сутринта ме събуди. Каза ми, че дънките и ризата, които беше облякъл ги е купил втора ръка за 10 лири (около 4,5 лева). Изпратих го с торбичка в ръка.

„Никак не ми се ходи, но нямам друг избор. Нямам познати при които да отида. Отиваме към неизвестното“, ми каза той.

Попитах го колко пари са му останали. Отговори ми, че има около 5-6 хиляди лири (около 2,5-3 хиляди лева) и изтъкна, че Аллах е велик и ще намери изход. Сбогувахме се. Аз не съм от мъжете, които плачат, но когато се сбогувахме няколко сълзи се изрониха от очите ми. Поиска прошка, взаимно си простихме. Особена тъга обхвана цялата къща.“

Денят на пътуването


След това 40-годишният Хюсеин Маден поема през бурните през този сезон води на Егейско море заедно с цялото си семейство. Единственото, което се знае от тук нататък е изпратеното на роднините съобщение: „Видяхме светлините, ще стъпим на острова“. 20 дена са минали откакто това съобщение е изпратено. Не са отговаряли на обажданията. През това време роднините им се успокояват, че на остров Лесбос са задържани от гръцката полиция и са изпратени в бежански лагер.

Преди няколко дни на един плаж на острова бяха открити телата на три деца – две момичета и момче. Според официалната информация на гръцката полиция годините на децата съвпада с тази на децата на семейство Маден. И в бежанските лагери няма следа от семейството.

След ДНК експертиза телата на децата бяха погребани. Роднините на семейството имат желание да посетят Гърция, но все още не са успели да преодолеят визовия проблем.

Хюсеин Маден беше успешен учител


Хюсеин Маден беше успешен учител по физика. На официалната страница на турското Министерство на образованието все още стои подробна информация за организирания от учителя Научен панаир съвместно с TÜBİTAK (Турски институт за научни и технологични изследвания). На сайта е посочено: „Организираният от учителят ни по физика Хюсеин Маден съвместно с TÜBİTAK Научен панаир 4006 се проведе на 22-23 май 2015 г. със сърдечната подкрепа на учителите и учениците ни“.

Защо напуснаха Турция?

Според информация споделена от приятелите на Хюсеин Маден младият учител по физика е имал тежки здравословни проблеми. Бил е претърпял операции на бъбреците, черния дроб и далака. За това се е боял, че ако бъде арестуван, като останалите свои колеги учители, здравословното му състояние в затвора ще се влоши, което ще коства живота му. Имало е заповед за арестуване и на съпругата му и се е боял, че за трите им деца няма да има кой да се грижи.

Поради това, че е бил отстранен от работа и наложен запор на имуществото му е изпитвал сериозни финансови проблеми. Поради това, че семейството се е криело и е било в нелегалност, е било невъзможно децата да ходят на училище. Поради това че цялото семейство на Хюсеин Маден е било подложено на социална смърт под режима на Ердоган в Турция, поемат рисковете и се отправят към Гърция, за да намерят спасение.

Семейство Маден в дневния ред на турския Меджлис

След трагичния случай семейство Маден влезе в дневния ред на турския Меджлис. Опозиционната депутатка от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Мерал Данъш Бешташ отправи запитване към премиера Бинали Йълдъръм.

Депутатката припомня трагичния случай със семейството и изтъква, че преди тях много хора са загинали в Егейско море в опит да избягат. Тя иска повече сведения и семейство Маден. Мерал Данъш Бешташ отправя запитване за бройката на загиналите в Егейско море през последните 5 години в опит да избягат и за техния произход. Въпросът също включва и да бъдат изяснени причините които карат хората да бягат от Турция, като се посочва: „Възможно ли е репресивните мерки на правителството да са причина за това?“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

24.11 2017 в 01:05

Тая статия сигурно щеше да хване декиш, ако не беше тъп копи-пейст от Сирия, Бангладеш, Либия ...
Айде бе, умните и красивите, що издишате с креативността, а?

11024

2

Комита

23.11 2017 в 16:26

Ако простият ни премиер четеше, трябваше да прочете това и да се замисли преди отново да адвокатства на продавача на гевречета пред ЕС. Вместо това страната ни послушно предава на Турция невинни хора, нарочени за "гюленисти"...