Социалистите във Венецуела спечелиха изборите посред обвинения в измами

OFFNews 16 октомври 2017 в 08:56 2254 2

Социалистическата партия на Венецуела спечели 17 от 23-те места за губернатори посред обвинения в измами, а опозицията отказа да признае резултатите от вчерашния вот, предаде БТА.

По данни на Националния избирателен съвет кандидатите на проправителствената Единна социалистическа партия на Венецуела са спечелили изборите в 17 щата, а опозицията - в пет. Опозиционният Блок за демократично единство се представя по-добре, отколкото на изборите през 2012 г. Кандидатът им Хуан Пабло Гуанила ще оглави най-гъсто населения щат Сулия, където се добиват 40% от петрола.

"Не признаваме резултатите, обявени от Националния избирателен съвет", заяви ръководителят на предизборната кампания на опозиционната коалиция "Блок за демократично единство" Херардо Блайд. Опозицията ще настоява за проверка на всички етапи на гласуването във всички щати на федералната република, включително там, където са победили нейни представители.

В същото време, президентът Николас Мадуро обяви, че резултатът е "голяма победа" и че очаква партията му да спечели и в 23-ия щат, от който все още не са дошли резултатите - Боливар.

Социалистите са си върнали щата Миранда, който включва по-голямата част от Каракас и е смятан за бастион на опозицията. По-малкият брат на Уго Чавес, Аргенис Чавес е избран за губернатор на земеделския щат Баринас, откъдето произхожда семейството му.

От опозицията обаче смятат, че изборната победа на социалистите е станала благодарение на изборни измами.

Избирателната активността е била 61,14%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

16.10 2017 в 09:44

Роснефт има голям дял от акциите в 5 големи петролни фирми в страната и се цели в оше 9.

Интересни факти от живота.

10571

1

Hissarion

16.10 2017 в 09:33

Във Венецуела олигархията няма как да вземе властта с друго освен с преврат.