Спрете да ни биете, убийте ни! Жители на Кашмир пребивани жестоко при нощни набези на войници

OFFNews 30 август 2019 в 13:11 6349 2

Силите за сигурност в администрирания от Индия Кашмир бяха обвинени в побои и мъчения на фона на продължителните и масови протести срещу решението на правителството да отнеме автономността на региона, пише Би Би Си.

Британската обществена медия е разговаряла с жителите на села, които разказват, че са ги били с пръчки и кабели и че са ги подлагали на токови удари. Хората показват и белезите по телата си и разказват, че насилието ставало по време на нощни набези.

Пред Би Би Си от индийската армия наричат обвиненията "безпочвени" и "неоснователни".

Безпрецедентни ограничения блокираха Кашмир за повече от три седмици след отмяната на чл. 370, който досега осигуряваше специалния статут на Кашмир. Десетки хиляди допълнителни войски бяха разположени в региона и около 3000 души - включително политически лидери, бизнесмени и активисти - бяха задържани. Мнозина бяха преместени в затвори извън щата Джаму и Кашмир. Властите твърдят, че мерките са превантивни и целят да осигурят реда в региона и спазването на закона в щата, който е единственият с преобладаващо мюсюлманско население в Индия.

Журналист на Би Би Си е посетил поне 6 села, в които хора разказали за преживения ужас.

Местните лекарите и здравните власти не желаят да разговарят с журналисти за пациентите, независимо че селяните показват пред журналиста раните си и разказват, че са го сторили представители на силите на реда. В едно село жителите казват, че войниците дошли и започнали да влизали от къща в къща само часове, след като Индия обяви спорното си решения за отнемане на автономността. Двама братя казват, че са били събудени и изведени в отдалечен район, където били събрани с още около дузина мъже от селото.

"Те ни биха. Питахме ги: "Какво сме направил? Попитайте съселяните ни дали лъжем, дали сме направили нещо нередно". Не те не чуваха нищо, не казваха нищо, просто продължаваха да ни бият.

Удряха ме по всяка част от тялото ми. Ритаха ни, удряха ни с пръчки, с кабели, с електрошокови палки. Удряха ни по гърбовете и по краката. Когато губехме съзнание, ни удряха с електрошокови палки, за да ни свестим. Когато ни удряха с пръчки и крещяхме, запушваха устите ни с пръст.

Повтаряхме им, че сме невинни. Питахме защо правят всичко това. Но те не ни чуваха. Казах им да спрат да ни бият и просто да ни застрелят. Молех Бог да вземе живота ми, защото мъчението беше непоносимо" - казва един от селяните.

Друг млад мъж споделя, че военните поискали да каже имената на хората, хвърляли камъни - имайки предвид младите мъже и тийнейджърите, които през последното десетилетие стават лицето на гражданските протести в Кашмирската долина. Отвърнал, че не знае и му наредили да свали очилата, дрехите и обувките си. В момента, в който го направил, започнали да го бият безмилостно с пръчки почти два часа. Когато припаднал, го свестили с електрически ток. "Ако ми причинят това отново, съм готов на всичко - ще се въоръжа и ще нося оръжието всеки ден", казва мъжът.

Войниците му казали да предупреди всички в селото, че ако някой участва в протести срещу властта, за него ще има същите последствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

31.08 2019 в 02:24

Джаму и Кашмир, както и Пакистан и Бангладеш, са лондонски творения.
Индия - май също.
Та, бе-бе-це понякога може да си притваря човката, зер също е правителствена, и значи необективна кочина.

23293

1

Стефан

31.08 2019 в 00:46

А писмото на кашмирското момиченце през спътниковият телефон кога?
Аман от английски цигански номера.