Срамувам се от омаловажаването на нацистките престъпления, обяви германският президент

OFFNews 30 юни 2018 в 09:35 3913 3

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер порица езика, използван от някои политици, когато говорят за нацисткия период в историята на страната, и каза, че изпитва срам от омаловажаването на престъпленията през Втората световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Имам впечатлението, че тези, които говорят по този начин, нямат и най-бегла представа колко унищожително е това за признанието и уважението, което Германия си е извоювала през изминалите десетилетия", каза Щайнмайер пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Аз лично се срамувам от такива изказвания. Срамувам се и от пренебрежителния език, който използват напоследък германските политици, описвайки епохата на националсоциализма", добави той.

Членове на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която за първи път влезе в парламента след миналогодишните избори, многократно са предизвиквали възмущение с коментарите си за нацистка Германия и Холокоста.

Въпреки растящата популярност на АзГ Щайнмайер изрази убеденост, че голямата част от германците не подкрепят опитите националсоциализмът да се зачеркне от германската история и да бъде представян като нещо незначително.

Президентът направи тези коментари на фона на засилващо се безпокойство от антисемитските прояви в германското общество.

В отговор на твърденията, че проблемът се е изострил в резултат на миграцията от арабските страни, Щайнмайер отбеляза, че е възможно сред мигриралите в Германия да има антисемитизъм, но в същината си антисемитизмът е германски проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11398

3

Badblood

02.07 2018 в 13:07

Чудно ми е защо в Русия никой не се срамува от тамошните комунистически убийства, които са в пъти повече от нацистките..

10571

2

Hissarion

02.07 2018 в 09:28

И с право се срамува. И нас трябва да ни е срам от реваншизма, налаган почти официално по всички държавно-спонсорирани канали.

6145

1

kokoten

30.06 2018 в 11:43

....айде,наш'те идат....
 
X

Подкастът на OFFNews