Стъпка назад в отношенията между Северна и Южна Корея

OFFNews 22 март 2019 в 16:30 1812 0

Северна Корея изтегли днес персонала си от бюрото за връзка с Южна Корея, предаде "Франс прес", като цитира южнокорейски представители.

Северът обявил, че "се изтегля с инструкции отгоре" като не е е посочено дали изтеглянето на персонала от Северна Корея ще бъде временно или постоянно.

Бюрото е разположено в севернокорейския град Кесон и беше отворено през септември след историческата среща на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун и президента на Южна Корея Мун Дже-Ин в началото на миналата година.

Южнокорейският заместник-министър на обединението Чун Хе-сон нарече стъпката "достойна за съжаление" и подчерта, че Пхенян не е посочил причина за оттеглянето на персонала си. Също така заяви пред репортери, че Южна Корея планира да продължи да обслужва офиса за връзка в Кесон и очаква Северът да продължи да позволява на южнокорейците да пътуват до него.

Изтеглянето се случва на фона на смятаната за неуспешна среща между лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се проведе в края на февруари във Виетнам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови