Стотици ранени и арестувани при протестите в Париж

OFFNews 02 декември 2018 в 11:13 2624 0

Вчерашните протести в Париж бяха белязани от ожесточени сблъсъци между демонстрантите - т.нар. жълти жилетки, и полицията.

Най-малко 133 души, сред които 23 полицаи, са ранени при сблъсъците.

Най-малко 412 души са арестувани.

Франция ще обмисли въвеждането на извънредно положение, за да предотврати повторението на вчерашните безредици,  съобщи правителственият говорител Бенжамен Гриво.

Групи млади мъже с маскирани лица, някои въоръжени с метални щанги и брадви, участваха в може би най-тежките безредици от десетилетие, като подпалиха коли, разбиха магазини и вандализираха Триумфалната арка с графити. Ще трябва да помислим какви мерки може да се вземат, за да не се случат отново тези инциденти, заяви Гриво.

Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 души, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само за да вършат погроми.

Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради протестите.

Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови