Страх от коронавирус: В Украйна нападнаха автобуси с евакуирани от Ухан

При сблъсъците са пострадали полицаи и демонстранти

OFFNews 21 февруари 2020 в 09:05 5742 0

Протестиращи в Украйна нападнаха автобуси, с които в страната пристигнаха евакуирани от Китай местни и чужди граждани. Около 70 души бяха докарани в Нови Санжари от Ухан, центърът на епидемията от новия коронавирус. 

Шест автобуса доведоха хората, които ще бъдат поставени под карантина за две седмици в местен санаториум. Те обаче бяха посрещнати от гневни жители, които хвърляха  камъни по рейсовете. 

Бяха запалени и огньове, за да не бъдат допуснати до санаториума. При сблъсъците са пострадали 10 полицаи, има ранена жена, а 24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред, съобщи директорът на националната полиция Игор Клименко, цитиран от ТАСС.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова протестиращите да проявят състрадание. Един от доменстрантите предложи евакуираните да бъдат закарани в Чернобил, друг - да ги откарат в парламента, а трети - президентът да ги вземе у дома си, щом смята, че опасност няма.

"Това му казвам, казвам на президента: "Вземи 10 души, тогава аз ще взема двама", каза мъжът, който не пожела да съобщи фамилията си, а само първото си име - Юрий, посочва Ройтерс. 

Службите за сигурност информираха, че е разпространен фалшив сигнал, че сред евакуираните има заразени с коронавирус и те разследват кой е пуснал невярната информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови