Страната, която тайно спаси Украйна. Германският Ди Велт пише за българската помощ за Киев

България е доставяла една трета от боеприпасите за украинската армия в първите месеци на войната

OFFNews 18 януари 2023 в 14:52 6076 14

Снимка

Кирил Петков и Володимир Зеленски през април м. г.

„България беше известна с позицията си срещу доставките на оръжие за Украйна. Но изследване на „Ди Велт“ разкрива, че София масово е подкрепяла Киев с муниции и дизел през решаващите месеци на войната. Ексклузивен поглед върху една тайна стратегия – и безпрецедентна храброст“ – така започва текста си за българската помощ за воюваща Украйна външнополитическият редактор на изданието Филип Фолкман-Шлук.

Фолкман Шлук се връща към визитата на бившия български премиер Кирил Петков в Киев на 28 април м. г. Петков пътува до украинската столица за да обещае подкрепата си на Володимир Зеленски, но без да има какво да предложи. Поне не и официално, отбелязва „Ди Велт и сочи причината - коалиционният партньор на Кирил Петков в София – Българската социалистическа партия е категорично против доставките на оръжие заради солидарност с Русия. Когато Петков и Зеленски най-накрая се появяват заедно пред камерите, те обявяват споразумение, което звучи доста странно. България ще ремонтира военна техника от Украйна. Двамата се усмихват и си стискат ръцете, а публиката се чуди какво става.
България влезе в историята с позицията си, че е единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие на Украйна, отбелязва „Ди Велт“. Това, което е останало извън полезрението на широката общественост, според изданиет, е че още тогава при визитата на Петков в Киев българското правителство е започнало процедура за оказване на цялостна военна помощ на Украйна.

Според германския вестник България тайно е доставяла на Украйна гориво и компоненти за оръжия от съветски тип. Тези доставки са били пазени в тайна, за да не бъдат осуетени от проруски политици в българското правителство. Изданието отбелязва, че в първите месеци на руската инвазия украинската армия изпитва остър недостиг на гориво и боеприпаси за оръжия от съветската епоха. България се притича на помощ. Заради проруската ориентация на значителна част от българския елит, София демонстрира, че не въоръжава Украйна. Но това се оказва "димна завеса".

Въз основа на разговори с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, с бившия министър-председател на България Кирил Петков и с неговия финансов министър Асен Василев, журналистите от „Ди Велт“ създадават "картина за това как България се намесва" в ранните етапи на войната. Българското правителство чрез посредници помага на Киев, като достави критично необходимите му оръжия и боеприпаси, както и дизелово гориво за военни превозни средства, факти, които не са чак толкова голяма тайна в България.

Германската медия стига до констатацията, че българското правителство не е сключвало междуправителствени споразумения с Украйна, а е организирало доставки чрез посреднически фирми в България и чужбина. Военна стока е отивала в Румъния, Унгария и Полша, а оттам в Украйна.

„По наши оценки около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранния етап на войната, идват от България“, е казал Петков в разговор за „Ди Велт“. Според Василев дизеловото гориво, изпратено от България за Украйна, идва от преработката на руски суров петрол в завода на „Лукойл в България“.

„България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на страната“, казва бившият български финансов министър, цитиран от германците.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърждава тези цифри, отбелязвайки, че без помощта на България руснаците щяха да превземат повече села и градове, "убивайки, измъчвайки и изнасилвайки" повече украинци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

19.01 2023 в 07:57

Рашистките подлоги нямат грам акъл и повтарят като папагали каквото са чули от другите. Без да разбират какъв е смисълът.

Скоро ще ви линчуваме по площадите като френските метреси на нацистите през 1945 г. Молете се само да изкарате докато времето стане по-топло. За да не мръзнете по бели гащи навън. Бели, но с кафяви петна :)

-397

13

josephmccarthy

19.01 2023 в 03:27

propaganda на руската партия ПП - спешно се прегледай. Ясно е, че пишеш за пари тези статуси на лъжеца киро и другия соцьо, но това вече ти е повлияло необратимо и си опасен за себе си главно!

2051

10

Propaganda

18.01 2023 в 20:48

Тези двамата на снимката СПАСИХА нашата ЕВРОПА срещу руССките изроди!!!

Чест и почитания!

-5840

9

след подкрепата на нацистите от историята знаем, че идва 9 септември идва и Народния съд. Трябва да се учи история иначе се повтарят едни и същи грешки. Пример също е, че винаги съюз с Германия води до национална катастрофа, три пъти не си научихме урока.

-397

8

josephmccarthy

18.01 2023 в 16:45

АКО ИМАШЕ КРИТИЧНА МАСА ОТ ХОРА,КОИТО ИНФОРМИРАНО ДА ОВЪРГАЛЯТ В КАТРАН И ПЕРУШИНА РУСКИТЕ КЛОУНИ КИРО И АСЕН,БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ОТДАВНА ДА Е ТРЪГНАЛА В ДРУГА,ПРАВИЛНА ПОСОКА...

НО #КОЙ,НЕ ПОЗВОЛЯВА ТОВА

...ЗАСЕГА...

1930

7

Муню

18.01 2023 в 16:07

Абе това, че оръжия се продават, не е някаква тайна! В крайна сметка, за това има оръжейни фирми. Защо са мълчали? Ами може би, правителството щеше да падна доста по-рано?
А като цяло, ако нормален човек се замисли, че имаме дефицит по 3%, а в същотото време копуваме скъпа газ ,а пускаме 25 стотинки и тн, вдигаш пенсии а уж икономиката запада (ГЕРБ, ПДС, Възраждане, Презодента - твърдяха постоянно, че държавата фалира) - ??? Тея пари идват от някъде - от там където официални няма как да се обяви!

8053

6

DARTH VADER

18.01 2023 в 15:52

АКО ИМАШЕ КРИТИЧНА МАСА ОТ ХОРА,КОИТО ИНФОРМИРАНО ДА ЗАСТАНАТ ЗАД КИРО И АСЕН,БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ОТДАВНА ДА Е ТРЪГНАЛА В ДРУГА,ПРАВИЛНА ПОСОКА...

НО #КОЙ,НЕ ПОЗВОЛЯВА ТОВА

...ЗАСЕГА...
 
X

Подкастът на OFFNews